Els antics tocs de les campanes de #Cervera (I) @Campaners




Reproduïm sota aquestes ratlles i en diversos lliuraments els escrits apareguts sota el títol "Els tocs de les campanes de Cervera" a la secció 'Parlem-ne' de l'aula de Cervera de la Càtedra de Cultura Catalana 'Samuel Gili i Gaya', dins del quinzenal cerverí 'Segarra', l'any 1970, i dels que n'era autor Xavier Porredon i Farré.

El firmant d'aquest resum que des dels 7 ó 8 anys -o sigui, cap allà el 1912 ó 13- ja va començar a anar al campanar, fa aquest aproximat historial de les normes que s'usaven per a tocar les campanes de la parròquia de Santa Maria en cada una de les festes dels sants i esdeveniments que es presentaven al transcurs del temps, fins el juliol de 1936. Després de la Lliberació de Cervera, aquelles normes es van anar perdent i avui ben poc es toquen.

Primer que tot, diré que el campanar té vuit finestrals. Les campanes són sis, posades per l'ordre següent de finestrals: 

En entrar al pis on són, hi ha la campana petita anomenada ONZENA; segueix la TRINITAT, la CARRANCA, la NOVA, el SO MAJOR i el TIBAU.

Després segueix el finestral en el qual, fins a mitja alçada, arriba la caseta-refugi. A sobre hi havia les 'Matraques', que es tocaven per Setmana Santa, quan hi havia el Santíssim al Monument i en celebrar-se certes funcions. No fa molt temps, encara hi eren, les matraques, mig destrosades. A l'últim finestral no hi ha res, però m'havien contat que en ell hi havia hagut una campana molt semblant a l'ONZENA, que li deien la LLADRA. Després també hi ha la caseta on es toquen els pedals-teclat per a fer el Bilandó i altres tocs, amb les campanes parades.

Diferents tocs de campanes que es feien:
  • Toc de Festa.
  • Toc a Morts.
  • Toc Novenari d'Ànimes.
  • Toc Rosari de l'Aurora.
  • Toc de Conventual.
  • Toc a les tres de la tarde de cada divendres, anomenat 'la marxa dels arengaders'.
  • Toc de Bilandó.
  • Toc de Mes de Maria.
  • Toc de Congregació.
  • Toc d'Exposició.
  • Toc d'Oració.
  • Toc de Foc.
  • Toc de Somatent.
  • Toc de Sermó.
Els diumenges i festes de precepte a missa de 8, anomenada missa de Sant Josep, es tocaven 3 Bilandons. A missa de 11, es voltejava durant un quart d'hora la campana Onzena. A missa de dotze, també durant un quart, es tocaven batallades de 3 en 3, acompasades de Nova, i al final es feia un repicó de mateixa campana.

A l'estiu, quan es presentava algun temporal -normalment des de Santa Creu de Maig fins a Santa Creu de Setembre- es tocava el Toc de Temps.

[Continuarà...]

Font: revista quinzenal 'Segarra', 15 d'abril de 1970

Imatge: el campanar des del carrer Sebolleria, Sala Florensa, 21 de juliol de 2009

Comentaris

lo geperut ha dit…
Caldria anar recuperant els tocs poc a poc. Penso que aquest any ja es va tocar en alguna ocasió el toc del Temps, o sigui, que endavant per aquí, ho trobo molt bé. També es podria programar algun dia un concert de campanes i fer els tocs que es puguin, per l'Isagoge o la festa Major seria una bona data.
Jordi Lloberes ha dit…
AL CAMPANAR HI SOU TOTS BENVINGUTS, ARA VOLEM COMPROMIS CAMPANER!

A VEURE QUANTS SOM EL 19 A LES 6 DEL MATÍ!!

TOCS PER AQUEST AGOST DE 2009
==============================

Dia 15 – Festa de l’Ascensió, patrona de la Parròquia de Santa Maria

Toc a la Missa Major a les 11,30 hores.

Acabada la mateixa, sobre la una de mig dia, portes obertes al campanar per visitar-lo lliurement.

Dies 16, 17 i 18, Tridium en honor a Sant Magí

Toc del bilandó cada dia a ¾ de vuit del vespre.

Dia 18 – Vigília de la Festa de Sant Magí

Toc general a les 13,30 hores (dos quarts de dos de mig dia).

Toc a l’entrada de l’aigua a la Plaça Major i Barri. (previst a 2/4 de 9 del vespre aproximadament).

Toc previ al sopar a la plaça a les 21,30 hores (2/4 de 10 de la nit). El toc no esta anunciat en els programes de la Festa. De no tenir lloc, avisaríem anticipadament.

Dia 19 – Festa de Sant Magí

A les 6,30 hores, toc a Missa primera

A les 19,30 hores (dos quarts de vuit del vespre), toc a Missa vespertina i Concert Coral.
joan ha dit…
Els que aneu al sopar de sant Magí teniu ventatja i podeu empalmar. No sé si és cert, però de la vostra taula en diuen LA TAULA DEL TERROR!!!??? És així?