Cervera acollirà el 22 de desembre una reunió del Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya



Aquest any la Generalitat de Catalunya celebra el seu 650è aniversari. Per aquest motiu el Govern es va comprometre el passat 24 de febrer a celebrar aquesta efemèride. L’acte institucional es durà a terme durant el mes de desembre, ja que la data de creació de la Generalitat es remunta al 19 de desembre de 1359. Per commemorar-ho, el mateix dia 19 de desembre de 2009 tindrà lloc un acte institucional solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i el 22 de desembre, la reunió del Consell de Govern es realitzarà a Cervera, lloc on es va crear la institució.

El 22 de desembre també s’inaugurarà a Cervera l’exposició “El naixement de la Generalitat de Catalunya” que el Govern col·labora a preparar amb l’ajuntament de la capital de la Segarra. Per la seva banda, la Paeria de Cervera va donar el tret de sortida a la commemoració de l’aniversari el passat 29 de maig. Les activitats culturals programades per la Paeria han estat pactades amb la Comissió de Commemoracions del Govern i compten amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya.

De la mateixa manera, la Generalitat de Catalunya també està editant un llibre “650 anys, 650 imatges” amb pròleg de Josep Maria Solé i Sabaté, que es publicarà a la tardor.

Així també, el passat 3 de juliol, el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira va presidir l’acte de celebració dels 650 anys del naixement de la Generalitat de Catalunya a Toluges, a la Catalunya Nord.

Paral·lelament, durant l’any 2009 el Govern impulsa que els departaments commemorin els 350 anys del Tractat dels Pirineus, els 100 anys de la Setmana Tràgica, els 150 anys de l’Íctineu, els 50 anys de la mort de Carles Riba i l’Any Albèniz. Aquestes celebracions s’afegeixen a la de l’Any Macià, que el Govern ja va aprovar el passat 4 de novembre. Aquests actes han estat proposats per la Comissió de Commemoracions Històriques i Culturals de Catalunya, creada l’abril passat amb l’objectiu establir i impulsar les diverses iniciatives de commemoració de fets i obres de persones rellevants relacionades amb la història cultural i política de Catalunya.

Generalitat de Catalunya (1359-2009)

El 1359, durant les Corts catalanes convocades a Cervera pel rei Pere III de Catalunya-Aragó, dit el Ceremoniós, va ser creada la Generalitat de Catalunya com un òrgan permanent de les dites Corts. Va anar guanyant pes polític fins que durant el segle XV es va convertir en la principal institució de govern del país, encarregada de vetllar perquè la monarquia i les autoritats reials respectessin les Constitucions i els altres drets de Catalunya. Al llarg dels segles, alguns dels presidents de la Generalitat van ser nord-catalans, com el rossellonès Joan Desgarrigues (1419-1422). La Catalunya Nord va deixar de dependre de la Generalitat el 1659, arran del Tractat dels Pirineus. A la Catalunya Sud, pocs anys després, el 1716, consumada la derrota catalana a la Guerra de Successió espanyola, el Decret de Nova Planta del rei Felip V d'Espanya abolia la Generalitat i la resta d'institucions catalanes. La Generalitat va ser restaurada com a institució de govern de Catalunya per Francesc Macià l'any 1931. Abolida per Franco, que va fer afusellar el president Lluís Companys (1940), la Generalitat va ser restablerta el 1977, sota la presidència de Josep Tarradellas.

Font: Generalitat de Catalunya

Imatge: http://www.cbagraell.com/uploads/dirmedias1/188-aa33ee0f7b.jpg