Joan Castellà i Pifarré, premi 'Sardana 2009' a la Dedicació


El diumenge 26 d’abril, el president de la Federació Sardanista de Catalunya va fer públic el nom de la propera Ciutat Pubilla de la Sardana que serà L’Escala. D’aquesta manera, la població de l’Alt Empordà prendrà el relleu de Mataró, que ha iniciat el seu pubillatge.

El popular actor Joan Pera va estar l’encarregat de llegir a Mataró el Missatge al Món Sardanista, que versà sobre la sardana com a sentiment que embranca amb el poble en una societat globalitzada on es pot proclamar “l’exemple d’una dansa original, pròpia i genuïna que mostra al món les nostres arrels i la nostra manera de ser”.

Premis Sardana 2009

Durant el mateix acte també es fallà el veredicte dels Premis Sardana. Els premiats i premiades han estat:

Medalles al Mèrit:

  • Al Mèrit Sardanista: Joan Vidal i Gayolà, per la seva dedicació al fet sardanista, i especialment per la seva labor com a fundador de la Federació Sardanista de Catalunya i president de l’Obra del Ballet Popular de forma continuada al llarg de gairebé 20 anys.
  • Al Mèrit Musical: Jesús Ventura i Barnet, per la seva trajectòria com a intèrpret, director i a la seva tasca amb la Cobla de Cambra de Catalunya.
  • Al Mèrit Cívic: Comunitat Benedictina de l’Abadia de Montserrat, per haver acollit des de 1957 els Aplecs dels Esbarts Dansaires.
  • Al Mèrit de la Dansa Catalana: Joan Gómez i Soriano, per les seva vinculació i dedicació al món de la musica i la dansa tradicional als Esbarts Dansaires i per les seves iniciatives en l’àmbit de la direcció i l’acompanyament musical de les danses d’arrel tradicional.

Premis Sardana:

A la dedicació:

  • Francisco Melero i Soto (Cunit), per la seva tasca en defensa de la sardana i per integrar-hi persones de fora de Catalunya.
  • Carles Solanich i Sans (Barcelona), pels 30 anys de promoció de la “Roda Catalonia” i per acostar la dansa dels Esbarts Dansaires als joves i els infants.
  • Jordi Angelats i Ballonga (Tortosa), per la seva llarga trajectòria de l’ensenyament, defensa i promoció de la sardana a les terres de l’Ebre.
  • Josep Burniol i Forcrà (Mataró), per la seva dedicació a les sardanes en gravacions en els concerts, ballades i aplecs.
  • Joan Castellà i Pifarré (Cervera), per la seva dedicació i compromís amb la sardana durant 40 anys.

A la continuïtat:

A la promoció i difusió de la sardana:

  • Cobla Selvatana, pels seus espectacles i concerts en què promocionen la sardana ballant-la.
  • Montserrat Juvanteny, per la seva tasca sardanista al Diari de Girona.

A Iniciatives Renovadores:

  • Carles Coll i Francesc Cassú, pel seu projecte de col·laboració entre una orquestra simfònica de corda (Orquestra de Cambra de l’Empordà) i una cobla (La Principal de la Bisbal).

Al estudis sardanistes:

  • Tomàs Espanyó i Comelles, pel seu treball que tracta sobre l’aplicació de les modernes tècniques de reflexió estratègica aplicades al sector de la cultura popular catalana que engloba les manifestacions on el vincle comú és la formació musical pròpia: la cobla i la dansa.

A la comunicació:

Al treball discogràfic:

  • Agrupació Sardanista Costa Brava, de Palamós per la seva iniciativa d’impuls i difusió de la sardana per mitjà de l’edició d’una àmplia col·lecció discogràfica.

El lliurament dels premis es farà efectiu la propera tardor.

Font: http://www.ensdecomunicacio.cat/portal/amplia_noticia.asp?id_noticia=1436

Imatge: Sala Florensa, Concurs de Sardanes Festa Major setembre 2006

Comentaris

cervereta de vergós ha dit…
El Joan,una bellisima persona,no s'explica el fet sardanista a Cervera,sense persones com el Joan Castellà.
P.D:Per cert,un gran patumaire!
Jordi Lloberes ha dit…
Amb lo petit que és i lo gran que arriba a ser.

i gran corredor de marxes i curses de resistència!
Anònim ha dit…
Enhorabona Joan! Com que sé que tu no ho diràs gaire intentarem escampar-ho perquè t'ho mereixes.
el cris ha dit…
Ah!en Joanet es un dels padrins del nostre Carranco.
Anònim ha dit…
Una molt bona notícia. Crec que una distinció no ha estat mai atorgada amb tants mèrits com és el cas del Joan. S'ho mereix.
Per molts anys, Joan.