La Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya




La imatge de la Mare de Déu de Montserrat, anomenada popularment la Moreneta pel color fosc de la seva pell, és una talla romànica policromada del segle XII d’una gran bellesa. L’any 1881 la Mare de Déu de Montserrat fou proclamada Patrona de Catalunya pel papa Lleó XIII.

Des del 1947 està entronitzada en un retaule d’argent, sufragat per subscripció popular, a la part superior de l’absis de la basílica.

La figura segueix el model molt divulgat de la Mare de Déu en majestat, en actitud estrictament frontal, amb l’Infant Jesús assegut a la falda, al centre. Tant la mare com el fill porten incorporada una corona.

La figura de la Mare de Déu estén la mà dreta, amb la qual sosté l’orbe esfèric, que significa tot el cosmos. Amb la mà esquerra la Mare de Déu fa el gest de posar-la sobre l’espatlla de l’Infant indicant que aquell rei omnipotent és fill seu. Aquest amb la mà dreta beneeix, i amb l’esquerra, sosté una pinya, un signe de fecunditat i de vida perenne.

La Festivitat

El dia 27 d’abril se celebra la Festa de la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya, precedida per la celebració de la Vetlla el dia abans.

Des de les Festes de l’Entronització (1947), la Vetlla ha esdevingut tan solemne i concorreguda com la mateixa festivitat, sobretot per al jovent. La tarda del 26 d’abril, any rere any, el Santuari s’omple de joves que hi arriben per compartir un ambient de germanor i amistat. Actuacions musicals, lectures especials i càntics de salms animen la jornada, que culmina amb la celebració de l’Eucaristia de la Vetlla.

La Diada de la Mare de Déu de Montserrat se celebra amb nombrosos actes folklòrics i festius, com ara cobles, colles castelleres, ballada de sardanes... Prenen un relleu especial les celebracions litúrgiques.

Text: http://www.abadiamontserrat.net/

Imatge: http://www.flickr.com/photos/dakinho/523187309/sizes/l/

Comentaris

jaume primer ha dit…
Suposo que des de Cervera hi ha el grup habitual de gent que hi va caminant. Quan marxen?
Calamunda ha dit…
Avui a la nit a les 4 a la Plaça Major!

Primer a resar una mica a l'altar de la moreneta de Cervera, un pregària del Bonet 16é. una foto del Santes i cap a la Panadella que fa fred!
Anònim ha dit…
Els de Cervera ja són a Igualada. Demà ben d'hora cap a Montserrat que fa baixada!!
pas a pas ha dit…
També hi ha alguns valents i valentes que ho fan d'una tirada!