La campana de sant Pere el Gros


Els Campaners de Cervera estan duent a terme la reparació de la campana de l'espadanya de l'esglesiola romànica de Sant Pere el Gros, que està molt malmesa i amb perill de desmuntar-se per complet.

La fotografia mostra el seu estat actual...

Informació i imatge facilitada pels Campaners de Cervera, campanersdecervera@yahoo.es

Comentaris

Anònim ha dit…
Bona notícia. M'admira la voluntad que estan posant en les seves activitats.
Anònim ha dit…
Molt bé campaners, una cosa més recuperada per iniciativa d'una associació. (La Paeria no en té d'iniciatives?)
politicament correcte ha dit…
Si que en té de iniciatives,però cony!es que tot ho ha de fer la paeria?
Trobo de collons que les entitats(en aquest cas els campaners)recuperin aquesta campana,en tot cas es pot demanar una ajuda(o subvenció)a la paeria...
joan ha dit…
El que m'agradaria veure dels polítics es predisposició i ganes de fer coses i ara no els hi veig. Potser és perquè no tenen diners???
Anònim ha dit…
Es podria saber quin és l'ajut amb que compten els campaners de la nostra Paeria per realitzar aquesta activitat? Si és que en hi ha)
Reprodueixo un bocí del text "Com es moren les campanes" del llibre "Històries de Cervera, VI. Homes i fets, converses i anècdotes sobre campanes" de Ramon Turull (Pagès Editors, 1993), on parla de la campana de Sant Pere el Gros.

"Encara que sembli mentida, més d'una campana ha mort assassinada. Sense comptar les nombroses que arreu del país es van fondre durant la guerra 1936-1939 per fer-ne armes i canons -està vist que aquell vell dret incivil cuejava i s'imposava al natural i civil-, entre nosaltres tenim el cas no gaire llunyà de la petita i única de la rotonda de Sant Pere el Gros, tocant a l'ondara. Cert dia dels anys cinquanta i tants va desaparèixer. Els lladres que se la van emportar havien tingut tota la nit per actuar, als afores, amb tota impunitat, i al cap de pocs dies la guàrdia civil la va localitzar en el magatzem d'un drapaire de Tàrrega del tot trossejada, esbocinada. ¿Quants cops de mall o de pedra l'havien esquarterada salvatgement?

Quan l'empresa Ferrocolor va comprar la finca d'El Grau, va col·locar a la rotonda una campana nova i semblant a la vella. Els trossos d'aquesta -em puntualitza Josep M. Llobet i Portella- el senyor Duran i Sanpere els va posar en una capsa que encara es guarda al Museu que porta el seu nom."