El Congrés de Diputats demana al Govern de l'estat que reguli l'ús de material pirotècnic a les festes populars


El Ple del Congrés de Diputats celebrat aquesta tarda (28.04.2009) ha aprovat amb 333 vots a favor i 1 en contra, l'esmena transaccional per a les tres Proposicions no de Llei presentades pels grups Socialista, Català i d'ERC-IU-ICV referents a la possibilitat de salvaguardar les manifestacions culturals i tradicionals amb ús d'artefactes pirotècnics.

Els tres grups parlamentaris conjuntament amb el grup Popular han signat aquesta esmena per la que insten al Govern de l'estat a què s'estableixi una normativa específica per a la pirotècnia i 'cartutxeria' que s'utilitzen en activitats culturals i festives, tenint en compte l'especificitat i ús d'aquest tipus d'elements i reconeixent el dret de les Comunitats Autònomes a establir les festes i activitats "religioses, culturals i tradicionals pròpies, així com els artificis de pirotècnia per a aquests usos".

El Congrés, insta també a què les Comunitats Autònomes puguin exceptuar i regular festes d'especial rellevància en les que la població manipula pirotècnia.

El text aprovat sol·licita que aquesta normativa inclogui disposicions que, sens perjudici a la seguritat pública, no impedeixin la continuïtat dels costums i manifestacions culturals associades a la pirotècnia i vinculades a la cultura del foc de les Comunitats Autònomes, tot permitint-les establir plans de formació per a la manipulació d'aquests productes. En darrer terme, la proposició insta a què es tinguin en compte els interessos i opinions de les Comunitats Autònomes, entitats locals, el sector pirotècnic i les associacions culturals i tradicionals afectades.

Font: http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso/Congreso/SalaPrensa/NotPre/2804098

Retall de premsa: diari Avui, dimarts 28 d'abril de 2009

Imatge: http://www.spaincenter.org/turismo-spain/comunidad-madrid/madrid/fotos/madrid-154.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
El Congrés dels Diputats garanteix les celebracions amb foc i pirotècnia
___________________________________________________

La Patum de Berga, els correfocs i la revetlla de Sant Joan es podran seguir celebrant com fins ara. El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts, amb el suport de tots els grups, una proposició no de llei que garanteix la continuïtat dels costums i tradicions associats a la pirotècnia i a la cultura del foc. Una normativa europea regulava aquest tipus de festivitat per garantir-ne la seguretat. La proposició aprovada per la cambra baixa protegeix aquestes festes culturals perquè es puguin seguir celebrant com fins ara.
Segons el text aprovat, les comunitats autònomes seran les responsables de regular les festes d'especial rellevància, per tal de mantenir la cultura popular de cada autonomia. Aquest punt ha estat pactat pel grup socialista, el Partit Popular, Convergència i Unió, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya-Verds.

_______________________________________
http://www.3cat24.cat/noticia/381963/politica/El-Congres-dels-Diputats-garanteix-les-celebracions-amb-foc-i-pirotecnia
Ara a treballar! ha dit…
www.vilaweb.cat

DIMECRES, 29/04/2009 - 06:00h

La normativa de les festes del foc dependrà, finalment, de les comunitats autònomes


El parlament espanyol va aprovar ahir una proposició no de llei sobre la directiva europea de control d'explosius. Segons la proposició, són les comunitats autònomes que regularan l'ús d'artefactes pirotècnics i del material que es podrà fer servir en les festes que es poden considerar tradicionals. Tant el PSOE com el PP i els grups catalans van votar favorablement aquesta proposició, que pot esvair l'amenaça que pesava sobre les festes de foc.
serrallonga digital ha dit…
Això encara no s'ha acabat, ni molt menys...
Ara sembla que la patata calenta viatja de Madrid a Barcelona...
Cal estar molt atents...
Esperem que d'una vegada per totes algú es posi a escriure alguna cosa...
La lluita continua!
karme ha dit…
ULL VIU!!!

El Congreso de Diputados ha aprovat simplement demanar al gobierno español que reguli l'ús de la pirotècnia a les festes i doni potestat a les autonomies en els seus àmbits territorials.

Encara no s'ha aprovat cap llei ni res semblant!!!

És un altre pas endavant, però com diuen a casa... no es pot dir blat fins que és al sac i ben lligat!
Xavi Aranda ha dit…
i també no especifica res de com queda el tema a la resta d'europa. Penseu que per actuar fora de Catalunya i de l'estat espanyol també fa falta una adaptació de la directiva.

Els grups de foc de vilafranca, per fer pressió a que s'adapti a nivell d'europa vam fer servir aquesta moció que van aprovar tots els partits polítics de l'ajuntament de Vilafranca. Si voleu la podeu descarregar i presntar-la al vostre ajuntament.

Text de la moció: http://www.3mosqueters.org/
astarot junior ha dit…
Veig,que els politics en aquest cas,estan fen els deures.
Però,hi ha una cosa que no s'en parla,i que en t'he preucupat,com quedarà tot el tema de les colles infantils?
agrupació del bestiari festiu i popular de catalunya ha dit…
EL CONGRÉS DE DIPUTATS DEMANA AL GOVERN ESPANYOL QUE ADAPTI LA DIRECTIVA EUROPEA SOBRE PRODUCTES PIROTÈCNICS

La totalitat dels grups parlamentaris del Congrés de Diputats ha demanat al govern espanyol que adapti la directiva europea 2007/23/CE, que fa referència a la seguretat dels productes pirotècnics a la realitat de les festes populars. PSOE, PP, CiU, ERC i ICV, han pactat un text conjunt de proposició no de llei que permetrà la transposició de la Directiva Europea a les diverses realitats festives. Segons el text aprovat haurien de ser les comunitats autònomes les responsables de regular les festes amb pirotècnia. El text preveu la total continuïtat d’aquestes festes a partir d’una adequada formació en la manipulació dels elements pirotècnics i de l’exempció d’algunes festes singulars, com les revetlles de Sant Joan i d’altres. La proposta recull el conjunt de punts acordats en el document del proppassat 30 de gener, fruit del consens entre el municipalisme català, l’associacionisme i el propi Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Tot amb tot, la classe política ha passat olímpicament de nou de l'associacionisme i les federacions que el representen legítimament. I han incomplert de nou la seva promesa que dins del mes d'abril tindríem l'esborrany de la transposició de llei que sembla clar que queda posposada per al juliol o, pitjor encara, fins al setembre.

Per tant, les federacions estan estudiant emprendre accions de pressió durant aquest mes de maig en què comença la campanya per a les eleccions europees que sembla ser l'únic que els interessa als partits polítics en aquest moment.
Anirem informant.

____________________________________
http://bestiari.cat/actualitat.asp?RnD=2995&ID=330