La Biblioteca Arxiu 'Joan Amades'


El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va adquirir fa uns anys el fons Joan Amades de mans d’un particular.

En un primer moment, l’any 1989, va arribar al Centre de Documentació i Recerca de la Cultura Popular i Tradicional Catalana la biblioteca que va pertànyer a Joan Amades. És un dels conjunts bibliogràfics importants sobre cultura tradicional que existeixen al nostre país. Dins d’aquesta primera etapa, entre 1990-1991, la senyora Consol Mallofré —cunyada i col·laboradora de Joan Amades— va cedir al mateix Centre de Documentació un important conjunt de materials fotogràfics, fitxes de música i documents diversos que encara tenia a casa seva.

En una segona etapa, l’any 2001, i després de llargues negociacions, el mateix Departament va adquirir la resta del fons: l’obra gràfica de Joan Amades que consta d’una col·lecció que aplega prop de 13.000 documents dipositats en quatre calaixeres de fusta especialment tractades per a la conservació d’aquesta mena de material.

L’any 1995 la senyora Consol Mallofré va fer donació de la resta de materials inèdits a l’Associació Cultural Joan Amades (http://www.joanamades.cat/)per a que fossin publicats i posteriorment lliurats a l’Arxiu Amades del CPCPTC.

La Biblioteca

Consta de 2.200 títols dels segles XVII, XVIII, XIX i XX i està dividida en dues seccions: l’Obra de Joan Amades (OJA) i l’Arxiu Joan Amades (AJA).

L'Arxiu

Abasta la totalitat del seu fons arxivístic: documentació personal, fotogràfica, epistolar, musical, de monografies, de reculls de premsa i sobretot d’imatgeria popular que ell havia aplegat a casa seva com a recercador de tot el que tenia a veure amb la cultura popular.

Font: http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/CPCPTC/Documents%202/Amades.pdf

Comentaris

Anònim ha dit…
Joan amades, la memòria del poble una exposició amb esperit viatger
----------------------------------------

JOAN AMADES, La memòria del poble, és una exposició per descobrir de prop la persona i l’obra del folklorista català Joan Amades i Gelats en l’any que es compleix el 50è aniversari del seu finat. Diverses notes autobiogràfiques combinades amb una selecció de fotografies, il·lustracions i un breu discurs narratiu serveixen per descriure l’home que preservà de l’oblit moltes de les costums i tradicions populars del nostre país.

L’exposició que es podrà veure a partir del dia 5 de febrer a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona , és una producció de l’Associació Cultural Joan Amades amb motiu de la celebració de l’any homenatge dedicat al folklorista, i ha estat concebuda per ser itinerant. Barcelona, Sant Cugat del Vallès, El Papiol, St. Quintí de Mediona, La Juncosa del Montmell, Badalona, i Berga son algunes de les poblacions que rebran l’exposició.

JOAN AMADES, La memòria del poble, està a disposició d’ajuntaments, entitats i organitzacions que la vulguin rebre en regim de préstec , només cal dirigir-se a anyamades@joanamades.cat.