12 de juliol, 'ESCALDÀRIUM', la festa del foc i l'aigua de Caldes de Montbui


L'Escaldàrium és, malgrat la seva recent història, una de les cites festives més esperades per bona part dels calderins. Aquest esdeveniment té lloc a mitjans de juliol i té com a elements principals el foc, l'aigua, un espectacular desplegament pirotècnic i una esplèndida música d'un compositor local.

L'Escaldàrium és una nova festa inventada pel Ball de Diables de Caldes de Montbui l'any 1994, quan es cercava consolidar la festa major d'estiu de la població. Aplegant idees d'aquí i d'allà va sorgir el concepte central de la festa, barrejar l'aigua amb el foc a través de diverses activitats alhora: un correfoc, un correaigua i música en directe.

La contraposició entre aquests dos elements forma part de la identitat local, doncs en aquesta vila hi ha una de les termes d'aigua calenta més importants del país. En aquest sentit l'Escaldàrium és un homenatge a les aigües termals -compostes metafòricament pel foc i l'aigua-, ben característiques de Caldes de Montbui. Per això, no és cap casualitat que la festa es desenvolupi a la plaça de la Font del Lleó de Caldes, que raja aigua a 80 graus de temperatura i que l'aigua utilitzada en la festa sigui la que prové de les termes.



La festa comença a mitja nit i consta de 9 danses alternades, 6 de foc i 3 d'aigua, les anomenades 'tempestes'. En les de foc, la gent balla i salta sota les espurnes dels diables, que en cada dansa utilitzen diversos muntatges pirotècnics dissenyats per a l'ocasió. El desplegament pirotècnic és força espectacular i es desenvolupa en base a estructures dissenyades per a l'ocasió: 'el pali', 'el paraigua' i 'les cascades de foc'. Caldes té una notable tradició en l'ús de foc i pirotècnia i un actiu grup de diables, que és el que ha dinamitzat una festa que sembla provenia de les festes que antigament tenien lloc a les termes. El moment central i més emotiu de l'acte el protagonitza la dansa del lleó de Caldes, 'la Godra', una de les bèsties festives que més punts de foc té. En les danses d'aigua, els participants ballen sota l'aigua que surt de potents mànegues.


Les danses són amenitzades per una música composada expressament per a la festa i interpretada en directe per músics locals. Entre ball i ball, els timbalers dels diables fan retronar els seus instruments per tota la plaça, acompanyats d'espectaculars efectes lumínics. La celebració ofereix als participants una hora de ritmes trepidants, melodies ballables i un espectacle visual i d'eufòria col·lectiva realment impressionants.

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=114

Imatges: http://www.labanya.cat/5-escaldarium/escaldfesta.php

Comentaris

Anònim ha dit…
Aquesta festa té un cert aire d'Aquelarre... Fa bona pinta!!!
Anònim ha dit…
Ai Xavi!tant l'Aquelarre com també per exemple la Patum son festes uniques...
Anònim ha dit…
pel que es veu al cartell a Caldes gasten carretilles de la Igual