El Ball de Diables de Reus s'incorpora al seguici de Sant Pere amb un foc 'que no crema'


El Ball de Diables de Reus obrirà enguany el Seguici festiu de la Festa Major de Sant Pere. És la primera vegada que els diables s'incorporen al seguici per Sant Pere, ja que la seva presència és habitual per les Festes de Misericòrdia, la segona festa major de la ciutat. La documentació històrica conservada diu que els diables tan sols han sortit per Sant Pere en quatre ocasions durant els segles XVII i XIX, quan alguns dels actes de Misericòrdia s'havien avançat al mes de juny.

Foc Fred, així és com s'anomena el nou material pirotècnic que el Ball de Diables de Reus utilitzarà durant el seguici festiu de la Festa Major de Sant Pere, que tindrà lloc el proper diumenge 29 de juny. La característica principal d'aquest material és que les espurnes no cremen i quan s'apaguen tampoc hi ha tro final. Visualment, però, l'espectacle dels diables reusencs serà exactament igual que en les seves actuacions anteriors. «Farem el mateix espectacle de sempre amb l'única diferència que les espurnes no cremaran i no hi haurà tro», insistia el president del Ball de Diables de Reus, Jordi Torrente.

Segons informava l'entitat, només sortiran 15 diables que aniran en fila i aniran fent torns en grups de 5 per llençar el foc. En els carrers estrets només s'utilitzaran sortidors, que dirigeixen el foc cap amunt. Els carretons, que tenen una durada de 14 segons i una llargada de 4 metres, només es cremaran pels carrers més amples. Els diables llançaran un total de 900 petards que s'han comprat a la Pirotècnia Peñarroja, de la població valenciana de Vall d'Uixó.

A diferència del correfoc de les Festes de Misericòrdia, els establiments no es taparan amb cartons. «No caldrà, ja que el material no és perillós», explicava Torrente, que també va anunciar que faran una demostració a la Unió de Botiguers, «perquè comprovin que el foc no serà perillós per als comerços».

Imatge: http://lh4.ggpht.com/_DQ7P8Ih8w50/R1m1Ikg0boI/AAAAAAAAANk/7boyUntChHM/Ball+de+Diables+de+Reus+-+Encesa+al+davant+del+Santuari+de+la+Mare+de+D%C3%A9u+de+la+Miseric%C3%B2rdia+de+Reus.jpg

Fonts: http://www.balldediables.org/index.php?option=com_content&task=view&id=278&Itemid=1, http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2898771 i http://www.avui.cat/article/barcelona/33381/ball/diables/reus/sincorpora/enguany/seguici/festiu/la/festa/major/sant/pere/utilitzant/foc/no/crema.html

Comentaris

Anònim ha dit…
Ho podríem provar, no? Potser val la pena fer-ho servir per alguna actuació.
Anònim ha dit…
S'hauria de provar,per cert són molt cars aquests "carretons"?
Anònim ha dit…
Cap als 2 euros la carretilla. Duren força i no cremen gens.