'Sant Miquel vencent el Diable'


Enguany per la Festa de la Colla, a més de la Tarasca de Cervera, tenim una altra estrena: l'arcàngel sant Miquel, una de les figures emblemàtiques del nostre Ball Parlat 'Lo Joch de Lluciffer e los Diables', estrena nou vestit.

Aquest ha estat creat per la Fàtima Puig i Castellà, a imatge d'una talla de fusta que la ciutat conserva al Museu Comarcal de Cervera. Us en fem cinc cèntims d'aquesta peça.



Autors: Félix Ribes i Felip Arnau
Descripció: Fusta policromada i daurada
Mides: 71 x 46 x 23 cm
Datació: 1705-1739
Procedència: Retaule de la capella de la Paeria de Cervera
Museu Comarcal de Cervera, núm. inventari: 1142


'Aquest grup de l'arcàngel sant Miquel vencent el dimoni coronava el retaule que cobria tot el fons de paret de la capella que hi havia hagut a la Paeria de Cervera. Aquesta obra, que va ser contractada el 1705 a l'escultor Fèlix Ribes (fill de Piera però domiciliat a Tàrrega, almenys de l'any 1697 al 1705), havia de tenir en el seu cim la imatge de l'arcàngel lluitador. Amb tot, no va ser col·locat al seu lloc fins al 1716, una vegada acabada la guerra per la successió al tron d'Espanya, a la mort de Carles II. El 1739 va ser daurat i policromat per Fèlix Arnau. L'obra va ser cremada en les revoltes de l'estiu de 1936 i només es van salvar la Immaculada i aquestes dues figures.

Segons la iconografia tradicional, sant Miquel, l'arcàngel que va vèncer Satanàs, és també el defensor de l'església, el conductor dels morts i qui haurà de pesar les ànimes el dia del judici final. Com a cavaller que era, sovint se li adjudicava la tasca de guardià i protector, i per aquesta raó el trobem quantitat de vegades en la part més elevada dels retaules. Normalment se'l presenta lluitant contra el diable, forma híbrida i repugnant que commou l'espectador i li provoca el seu rebuig immediat.

El conjunt té una marcada frontalitat, ja que el seu darrere havia de quedar recolzat a la paret. Sant Miquel està treballat sobre un eix gairebé helicoïdal, per tal de mostrar-nos el moviment de l'arcàngel en el moment precís d'aixecar la seva espasa per damunt de Satanàs. Ajuda a produir aquest efecte tant la posició del braç dret, creuant el pit, com l'avançament del peu esquerre. L'esforç del moviment provoca que l'aire mogui la banda que porta damunt de la cuirassa en el mateix sentit que ho fan les seves faldilles.

El diable es mostra com un ser vermellós, amb el cos ple d'escates i dos corns recargolats que flanquegen una única banya al cap; unes punyents orelles, uns desorbitats ulls i l'allargassada llengua conformen un rostre espantós. Ajuden a donar aquesta sensació les urpes de les extremitats, amb unes ungles corbes, com si d'un au de rapinya es tractés. La seva cua, al darrere, de forma corbada, i de cadascun dels dos braços sobresurten unes negres ales dentades.'

Font: Text de M. Teresa Salat i Noguera, al catàleg de l'exposició 'Cervera. Tresors secrets... La formació d'un museu', editat pel Museu Comarcal de Cervera l'any 2001

Imatge: Sala Florensa

Comentaris

Anònim ha dit…
Cultura i tradició! Present i passat!
Anònim ha dit…
Collonut!qui sembra,al cap d'un temps recull els fruits...
Anònim ha dit…
Que vols dir astarot que tots els carranquers anirem al cel??
Anònim ha dit…
La Fàtima sempre està disposada a col·laborar en tot el que se li demana.
A una altra que se li hauria de posar el seu nom en una plaça!
Anònim ha dit…
Al cel o l'infern,segons com es miri....
Anònim ha dit…
Felicitem-nos per continuar enriquin el nostre gran patrimoni popular.
Quant temps haurà de passar per a que s'impliqui La Paeria?
Mireu el Segre d¡Avui, a Tàrrega de quatre coses en fan una primera plana, i resum a la tv.
Quina promoció en fa de la festa dels carranquers o del Còrpus, la nostra estimada Paeria?
Anònim ha dit…
Cap. Bé, sortim a l'agenda. I prou.
Anònim ha dit…
Que jo sapiga,la festa de la colla l'organitza diables de cervera "carranquers",l'aquelarre per exemple,l'organitza l'ajuntament.....
Anònim ha dit…
D'acord, però no li costaria res a la paeria, per exemple, penjar el cartell de la festa a la seva pàgina web i posar un enllaç cap a la web de carranquers.
I això mateix ho podria fer amb totes les activitats que es fessin a Cervera.
La paeria som tots, o no?
Anònim ha dit…
Estic d'acord,peró desde la colla s'ha demanat a la Paeria?
Anònim ha dit…
Amb el secretari que tenim jo crec que ha rebut correus fins i tot el Joan Salat!!!
Anònim ha dit…
Realment el rostre del dimoni de l'escultura es espantós. Té certa retirada amb un membre de la colla...
Anònim ha dit…
osti... el vent també està present aquí!!! tant que li agrada parlar, estaria bé que el dissabte que vé, es destapés i digués un versot amb tot el que diu a la seva columna quinzenal de la veu de la segarra!!
Anònim ha dit…
La columna aquesta de la veu de la segarra és per sortir a córrer! Un dia d'aquests parlava de l'institut, del Torroja, i es passava deu pobles! Si el diari deixa publicar aquestes cartes tan dures penso que en el fons dóna suport al que s'hi diu. És com publicar les cartes del Figuerola... Jo no sóc votant d'esquerra, però l'altre dia n'hi havia una contra el sr. Juli Lago que era una vergonya. Tot plegat és per fer-s'ho mirar!
Anònim ha dit…
No us perdeu el nou vestit de sant Miquel que hi ha a l'exposició. Ha quedat molt bé!
Anònim ha dit…
llibertat d'expressió...