Dissabte 24 de maig: FESTA DE LA COLLA dels Diables de Cervera Carranquers 2008


any 2004 - Ball Parlat


Com tots sabeu els Diables de Cervera Carranquers, als voltants de maig i juny celebrem la nostra particular Festa de la Colla. Enguany, i seguint la tradició d’altres anys, la fem coincidir amb la festivitat de Corpus i la celebrarem el proper dissabte 24 de maig. Però aquest any, la celebració serà per partida doble: i és que estem d’aniversari! I no d’un, no, d’uns quants! Mireu, la Colla Infantil arriba als 5 anys d’edat, la Cuca de Cervera en fa 30, i finalment, el Ball Parlat, acte principal de la Festa de la Colla, arriba a la seva cinquena edició. I què fem per celebrar tot això en un sol dia? Doncs batejarem la Tarasca de Cervera, el nou element de bestiari festiu de què disposarà la Colla i la ciutat a partir del 24 de maig. Ara mateix, està al taller del mestre Xavi Badia i Bernaus i tots la podreu veure el dissabte 24, dia en què farem la seva presentació oficial i el bateig corresponent.

Com veieu, la Festa de la Colla dels Diables arriba en un moment molt especial i volem que tots vosaltres compartiu aquell dia amb nosaltres. Als voltants de les sis de la tarda ens agradaria que estiguéssiu davant la Universitat i allà hi serem tots: Colla Gran, Colla Infantil, el Drac, els Geganters, els Bombollers, els Trabucaires, una altra Tarasca convidada, i alguna sorpresa més que us tenim preparada per aquell dia. Des d’allà començarem una cercavila pels carrers més cèntrics de Cervera i arribarem a la Plaça Major, on tindrà lloc el bateig oficial de la Tarasca a més dels lluïments de totes les entitats que ens hauran acompanyat, i finalment arribarà el Ball Parlat, 'Lo joch de Lluciffer e los Diables', per molts, el moment més esperat de la tarda, i on enguany a més l’arcàngel sant Miquel ens estrenarà vestit, creat per la Fàtima Puig i Castellà, a imatge d’una talla de fusta del Museu de Cervera. A continuació no hi faltaran els nostres balls, Ball del Drac, Ball de la Polla, Ball de Diables i finalment el Ball de Maces i ho acabarem de celebrar al voltant de la taula en un sopar popular a la Plaça, del qual cada any n’estem més contents de la participació amb què compta. Música i garrotinada seran els actes que donaran per acabat una diada que ja haurà començat al migdia amb el ja tradicional Toc de Vermut pels carrers cèntrics de la ciutat.


any 2007 - foto de grup davant de la Universitat


Tampoc ens volem deixar d’altres esdeveniments relacionats amb la Festa de la Colla que hem preparat per aquest any. El divendres 23 a la nit, a la Sala Francesc Buireu, hi haurà una taula rodona sobre quin hauria de ser el seguici festiu de Cervera, amb la presència del reconegut etnòleg Salvador Palomar i de representants de diverses entitats de cultura popular de Cervera. A més, seguint la tònica dels darrers anys, hem tornat a portar la Festa a les escoles i enguany ha consistit en una exposició sobre la nova Tarasca i la llegenda que gira al seu voltant. Els nens i nenes, han participat molt activament, i amb tots ells hem fet un concurs de dibuixos i de versots, els premis dels quals els anunciarem el mateix dia 24 de maig, dissabte de Corpus.

I res més, fins aquí un petit avançament del que serà, o almenys, del que volem que sigui la Festa de la Colla dels Diables de Cervera Carranquers. L’esperem amb moltes ganes, és el nostre dia, la nostra Festa i ens volem lluir, i aquest any, més que mai, amb tants aniversaris i tantes novetats, volem deixar el llistó ben alt. Des d’aquí, us invitem a tots a participar de tots els actes que hem preparat i esperem que disfruteu d’aquesta festa tan com nosaltres en disfrutem d’ella. Que per molts anys la puguem celebrar!

Amunt la Festa i la cultura popular cerverina!

Imatge: Xavi Martí, a http://www.diablescarranquers.cat/

Text: Comissió Festa de la Colla 2008

Comentaris

Anònim ha dit…
encara recordo el primer any del ball parlat. quins nervis!
Anònim ha dit…
Com molt bé hem va dir l'any passat l'Albert Turull:-veien la gent que baixa a la Plaça,en quatre anys,heu fet una tradició.