Tradicions perdudes de Cervera: la festa de la santa Creu, el dia 3 de maig



Antigament a Cervera el dia 3 de maig, un dia com avui, es celebrava a Cervera la festa de la Santa Creu.

Es feia un ofici a la parròquia de santa Maria, on s'exposava el Santíssim Misteri. Posteriorment, sortia una processó cap a la plaça del Fossar (que era un cementiri adossat a la parròquia) i des d'allí es beneïa el terme de Cervera per allunyar els mals auguris i per aconseguir una bona collita.

Font: SALAT, T. i CUÑÉ, B. (dir.) (1993): 'Guia Històrica de Cervera. Dels orígens als nostres dies.'. Fotografies de Joan Porredon. Diversos autors. Editada pel Centre Municipal de Cultura de Cervera. Cervera. pàg. 118.

Les Festes de la Santa Creu arreu dels Països Catalans

Festes dedicades a la Santa Creu, també anomenades Creus de Maig i que es celebren pels volts del 3 de maig. Es tracta d'un conjunt de celebracions que, més enllà de la commemoració cristiana de la inventio -la troballa de la veracreu per Santa Helena-, demarquen la temporada de bon temps i plenitud.

En moltes localitats la festa consisteix en l'anada en processó, des de la parròquia fins als pedrons o a les creus que marquen els límits del municipi, per tal de fer la benedicció del terme i l'engalanament floral de les creus. La festa també és motiu de sortides als camps, celebracions d'aplecs i menges populars. En alguns indrets el terme es beneeix des de dalt dels campanars.

Actualment, arreu dels Països Catalans, destaquen les següents celebracions:

Font: http://www.festes.org/directori.php?id=162

Actualment no disposem de més dades d'aquesta tradició cerverina. Continuarem investigant!

Imatge: Carles Tarsà, a http://www.flickr.com/photos/fotosdesdelasegarra/2457223237/sizes/o/

Comentaris

Anònim ha dit…
A Pujòlo ei hèsta Major! Ei ben cert!
Anònim ha dit…
Caldrà parlar amb mossèn Bonet a veure si vol recuperar-la!