Llibres: el 'COSTUMARI CATALÀ. EL CURS DE L'ANY', de Joan Amades

El 'Costumari Català' és l'obra cabdal del gran folklorista català Joan Amades i Gelats. Té com a subtítol 'El curs de l’any'. És l’obra etnogràfica de referència per a qualsevol qüestió relacionada amb les tradicions i els costums a les terres de llengua catalana. Consta de 5 volums il·lustrats que ordenen els continguts seguint el curs de l'any, el pas de les estacions. La primera edició data de 1952. El 1982, les editorials Salvat i Edicions 62 (en col·laboració) en van fer una reedició en facsímil. Els cinc llibres omplen més de 5.000 pàgines.

Objectiu, mètode i contingut de l’obra

L’objectiu del Costumari era recollir i deixar constància escrita de tot allò que els catalans feien impulsats per la tradició. Amades es mou impulsat per dues raons: l’interès etnogràfic, és a dir dels costums en sí mateixos, i la percepció que el saber tradicional estava amenaçat.

Es proposa doncs, fer una àmplia recopilació, incloent: creences, preocupacions, supersticions, refranys, cançons, danses, jocs, documents gràfics, costums, rondalles... És molt conscient que indirectament està fent un important treball de recull lexicogràfic. Va comptar amb la col·laboració de Joan Tomàs i Parés, que el va ajudar especialment en la recerca de cançons i músiques populars arreu del territori de parla catalana.

Amades utilitza dos tipus de fonts: les bibliogràfiques i l’entrevista directa a persones de tot tipus, edat, estament i ocupació.

Les dades recollides es van estructurar en dos eixos ben diferenciats:

  • Costums col·lectius, que s’organitzen seguint el curs de l’any. Les estacions i els mesos de l'any serveixen per estructurar els volums. Aquests continguts són els que recull l’obra que ens ocupa, el Costumari Català.
  • Costums individuals, seguint el curs de la vida, del naixement a la mort. Aquests continguts formarien part d’una obra posterior, Folklore de Catalunya.

Joan Amades va dedicar 35 anys a la coordinació del Costumari, incloent el recull d’informació, la redacció, la integració dels diferents documents i l’estructuració el els cinc volums esmentats.

Continguts i estructura dels volums

Volum I. HIVERN. Sumari: Pròleg. Hivern. Desembre (des del 21). Gener. Febrer. Març (fins el 20).

Volum II. LES CARNESTOLTES – LA QUARESMA – SETMANA SANTA – EL CICLE PASQUAL. Sumari: Les carnestoltes. La quaresma. Setmana Santa. El cicle pasqual.

Volum III. CORPUS. PRIMAVERA. Sumari: Corpus. Primavera. Març (des del 21). Abril. Maig. Juny (fins el 21)



Volum IV. ESTIU. Sumari: Estiu. Juny (des del 22). Juliol. Agost. Setembre.

Volum V. TARDOR. Sumari: Setembre (des de l’1 al 20). Tardor. Setembre (des del 21). Octubre. Novembre. Desembre (fins el 18). Bibliografia. Índexs.

Cada estació té una introducció general. A començament de mes hi ha les qüestions més destacables del període. A continuació es recullen els aspectes fonamentals de la vida a quatre entorns diferents: la vida al camp (centrat sobretot en la pagesia) la vida a la muntanya (ramaderia), la vida a la costa (pesca) i la vida a poblat (comerç, construcció, artesania...). Després es passa a una relació de costums i tradicions dia a dia, amb especial atenció al santoral. Les diades més importants són especialment destacades.

Les il·lustracions

L’obra conté 4.908 il·lustracions en blanc i negre, i 28 il·lustracions en color a les portadelles i làmines desplegables.



Les il·lustracions provenen de diverses fonts:
  • Il·lustracions extretes de la imatgeria popular gravada al boix: auques, romanços, ventalls, estampes, goigs, cobertes de quaderns infantils i de llibrets de paper de fumar...
  • Gravats de llibres populars, llunaris, calendaris, diaris i almanacs.
  • Il·lustracions de Manuel Bas, realitzades expressament per al Costumari.
  • Gràfics i figures dels balls, i dels gegants i nans, d’Alfred Vivancos.
  • Gravats al boix de Joan Castells, representant les estacions, per fer les portades.
  • Reproduccions de les estampacions dels “papers bonics” de l’imatger Ignasi Estivill, de Barcelona, per a les decoracions. Els originals són del segon terç del segle XIX.
Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Costumari_Catal%C3%A0

Per a més informació: Associació Cultural Joan Amades, a http://www.joanamades.cat/

Comentaris

Anònim ha dit…
Us heu fixat en el dibuix? Un 4 d'11 net!!!
Anònim ha dit…
Tots agenollats! Estem davant el mestre de la cultura popular!!
Anònim ha dit…
Jo el tinc peró amb diferent format.

El que pertany al "fons bibliogràfic" de casa es de 12 volums i està separat pels mesos de l'any. I al final de cada volum esplica els santoral de cada mes.

El seu preu no se si es mes de 200€ ja no ho recordo i realment val molt la pena tenir-los i llegir-los, a mes es nota que Cervera era un poble ric amb el que ara n'em fet la nostra cultura Popular, surten moltes referències.

El que es trist, es quan llegeixes les coses que es feien abans i com vivia la gent, relacionant-se i tot els dia al carrer. I avui en ho estem perdent quasi tot i nomès es pensa en tecnologia i moda!

Amb lo bonic que es, veure una ballada de gegants durant la patum de Berga!

En fi que ja no pararia!
Unknown ha dit…
Jo també el tinc, l'original de segona mà i per 350 euros, es lo que hi ha.
montse ha dit…
jo en ting la coleccio costumari catal×a de l-any ediccio 62.d-en Joan Amades, necessito vendre al meu telefon es 937918058.pregunteu per la montse.