L-2: Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra
Formant part d'una nova ruta turisticohistòrica, s'han col·locat diversos plafons a la ciutat de Cervera i en altres indrets de la Segarra. Aquestos informen de diferents esdeveniments que van tenir lloc durant la Guerra Civil. L'esmentada ruta ha estat promoguda pel Consell Comarcal de la Segarra i la Fundació Jordi Cases i Llebot, amb la col·laboració dels ajuntaments implicats i d'altres entitats, dins del projecte global dels Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, que promou la Generalitat de Catalunya.
Itinerari: Cervera-Concabella-Cervera
El recorregut que us proposem us menarà per alguns dels espais més significatius de la Guerra Civil (1936-1939) a la Segarra. Són indrets que s'emmarquen dins l'espai geogràfic que va formar l'L-2, una línia de fortificació republicana que anava des de la Seu d'Urgell fins a Tarragona, i que poden oferir una visió ben aproximada d'uns esdeveniments dolorosos que van marcar aquell present i el futur següent.
Ruta: Sortint de Cervera després de recollir tríptic i/o també una guia de presentació i orientació, el trajecte ens portarà per vuit punts que ens explicaran:
- La violència i repressió a la rereguarda (Clot dels Àubens i castell de Concabella),
- La difícil vida quan el front s'acosta (camp d'aviació de l'Aranyó, nius de metralladores del Canós, cementiri de Cervera, CEIP Jaume Balmes i passeig de l'Estació també de Cervera)
- El món concentracionari de Franco (edifici de la Universitat de Cervera).
Total: 38 km, que es poden fer sempre en cotxe, reservant els tres darrers punts per aprofitar per passejar a peu.
Fonts: revista 'Segarra Actualitat' març 2008, i http://www.calplassa.com/Castell%C3%A0/guerracivil.htm
Imatge: web de l'historiador Jordi Oliva 'Els morts per la Guerra Civil a la Segarra'
Comentaris
Bona pasqua a tots els cerverins!, tant si esteu a casa com a l'exili barceloní, com és el meu cas.