L-2: Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra



Formant part d'una nova ruta turisticohistòrica, s'han col·locat diversos plafons a la ciutat de Cervera i en altres indrets de la Segarra. Aquestos informen de diferents esdeveniments que van tenir lloc durant la Guerra Civil. L'esmentada ruta ha estat promoguda pel Consell Comarcal de la Segarra i la Fundació Jordi Cases i Llebot, amb la col·laboració dels ajuntaments implicats i d'altres entitats, dins del projecte global dels Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, que promou la Generalitat de Catalunya.

Itinerari: Cervera-Concabella-Cervera

El recorregut que us proposem us menarà per alguns dels espais més significatius de la Guerra Civil (1936-1939) a la Segarra. Són indrets que s'emmarquen dins l'espai geogràfic que va formar l'L-2, una línia de fortificació republicana que anava des de la Seu d'Urgell fins a Tarragona, i que poden oferir una visió ben aproximada d'uns esdeveniments dolorosos que van marcar aquell present i el futur següent.



Ruta: Sortint de Cervera després de recollir tríptic i/o també una guia de presentació i orientació, el trajecte ens portarà per vuit punts que ens explicaran:

  • La violència i repressió a la rereguarda (Clot dels Àubens i castell de Concabella),
  • La difícil vida quan el front s'acosta (camp d'aviació de l'Aranyó, nius de metralladores del Canós, cementiri de Cervera, CEIP Jaume Balmes i passeig de l'Estació també de Cervera)
  • El món concentracionari de Franco (edifici de la Universitat de Cervera).

Total: 38 km, que es poden fer sempre en cotxe, reservant els tres darrers punts per aprofitar per passejar a peu.

Més informació: Oficina Comarcal de Turisme; c. Major, 115 - Cervera. Tel. i fax: 973 531 303. Web: http://www.lasegarra.org/ A/e: turisme@ccsegarra.com

Fonts: revista 'Segarra Actualitat' març 2008, i http://www.calplassa.com/Castell%C3%A0/guerracivil.htm

Imatge: web de l'historiador Jordi Oliva 'Els morts per la Guerra Civil a la Segarra'

Comentaris

Anònim ha dit…
A la Plaça Pius XII, a la façana del Balmes, la setmana passada van penjar un plafo sobre la ruta, i ja hi han fet pintades amb rotulador... Com es pot ser tan pocavergonya!!!
Anònim ha dit…
d'aixo se'n diu ser un bretol! Esperem que no passi el mateix amb les de davant la universitat i la que hi ha al centre obrer... què hi farem!
Anònim ha dit…
A la zona de la muralla també hi ha un bon grapat d'"artistes"...
Anònim ha dit…
L2: Pep Ventura-Paral·lel

Bona pasqua a tots els cerverins!, tant si esteu a casa com a l'exili barceloní, com és el meu cas.