Corpus 2008: 60 anys de l'estrena dels nous gegants i nans de Cervera (1948-2008)


27 de maig de 1948, diada de Corpus, dia de l'estrena dels nous gegants i nans. Mn. Antoni Pont, membres de la Comissió Pro-Gegants i Nans, i la padrina, Carme Vilaró de Jordana.


Identificats com a elements propers a connotacions religioses, el juliol de 1936, tot coincidint amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, els gegants 'vells' de Cervera foren cremats a l'antic camp de futbol de la ciutat...

Dotze anys més tard, el 1948, 'un grup de cerverins de bona voluntat' constituiren la Comissió Pro-Gegants i Nans, amb la finalitat d’estrenar uns gegants i uns nans pel Corpus d’aquell mateix any. La Comissió estava formada per Josep M. Boquet, Josep Pedrós, Miquel Puig, Emili Rabell i Joan Salat.

El finançament es va fer per subscripció popular, promoguda per la revista “Segarra”. Van ser construïts al taller “El Ingenio” de Barcelona, on el preu de la parella de gegants fou de 3.400 pessetes (20,43 € al canvi) i 900 pessetes el total dels 6 nans (el Negre, el Vell, la Vella, la Dida, el Pagès i el Municipal). Els vestits els va realitzar na Carme Vilaró de Jordana gratuïtament. La roba va ser comprada als magatzems “Jorba” de Barcelona i va costar 1.970 pessetes (11,84 €). Les joies de la geganta es van comprar a la casa “Miarnau”, de Lleida. Així, el 13 de maig, els nous gegants arribaven a Cervera en tren, juntament amb els 6 nans.

El 27 de maig de 1948, festivitat de Corpus, va tenir lloc la primera sortida dels gegants, que van ser beneïts pel rector Antoni Pont i Saltó, amb l’apadrinament de la Comissió Pro-Gegants i Nans i de Carme Vilaró de Jordana. Tot seguit, es va fer el lliurament dels nous gegants al rector. Des de llavors, la parella es guardà a l’església dels Dolors.

Al sobrar diners, es prengué l'acord d'adquirir 6 nans més (el Cuiner, el Mandarí, el Moro, la Nena, el Nen i la Noia), i dos cavallets, que varen fer la seva aparició oficial en públic per la festa Major de setembre d'aquell mateix any, doncs foren fets aquell estiu.


Anada a Ofici, Festa Major del Sant Crist 2007. Plantada dels gegants Almodis i Guillem davant l'església de sant Antoni.

Els gegants 'nous' durant molt temps van representar als Reis Catòlics, fins que durant una restauració que van fer uns membres de 'L’Assemblea de Joves' a les sales del Patronat de la Passió l’any 1978, se’ls va tornar a batejar. Els padrins del bateig van ser Antoni Martí i Ramon M. Razquin, que els hi van posar els noms de Guillem (IV) de Cervera i Almodis. Guillem de Cervera fou un famós noble i trobador cerverí de filiació medieval. Almodis era filla de Berenguer III, que va ésser segrestada per amor per un cavaller cerverí del segle XII anomenat Hug Ponç de Cervera.

Guillem, Almodis, cavallets i nans..., Geganters de Cervera..., cerverins i cerverines... enguany tenim quelcom molt important a celebrar! La nostra parella més especial i els seus petits acompanyants, orgull de la ciutat, faran per Corpus ni més ni menys que 60 anys!

Visca la cultura popular cerverina!!!

Font: web dels Geganters de Cervera i al llibre ARMENGOL, Josep i Ramon (1988) 'Els Gegants de Cervera. Estampa i anècdota d'una vella tradició', Biblioteca de Cervera i la Segarra.

Imatge de l'Anada a Ofici, festa Major del Sant Crist 2007, a http://picasaweb.google.es/rpfraguel65/Geganters/photo#5150573861627117554

Comentaris

Anònim ha dit…
A Guillem de Cervera se'l coneixia també com a Cerverí de Girona.
Anònim ha dit…
es podria fer alguna coseta per celebrar aquest aniversari.
Anònim ha dit…
Hug Ponç era un comte de cervera que va conquerir l'Espluga de Francolí al musulmans. en aquesta ciutat el gegant rep el nom de Hug Ponç Comte de Cervera.
Podrien tornar-se a trobar la parella? Haurem de vigilar que no ens la tornin a segrestar. jeje
Anònim ha dit…
deu ni do la cultura gegantera cerverina, que no pari!
Anònim ha dit…
El Josep Gual i el Ramon Armengol es mereixen un monument! (un carrer potser seria massa...)
Anònim ha dit…
el llibre sobre els gegants de cervera que van fer els germans Armengol(Ramon i Bep)està força bé,es un bon document,que per cert i surt una foto del cap de l'aliga de Cervera.
Anònim ha dit…
No recordo quins, però em sembla que van haver alguns capgrossos que van desaparèixer. Pot ser?
Anònim ha dit…
també varen despareixer els cavallets,peró s'en van comprar dos de nous fa pocs anys a l'ingenio.
Anònim ha dit…
Dels cavallets originals se'n va fer un motllo i en van sortir 10 cavalls per l'Obra de l'Universio (UNED).
En la decada dels 70 es varen comprar 2 cavallets que també han desaparegut.
Dels 12 capsgrossos en queden d'originals 9, el cuiner i el català juntament amb els dos cavallets actuals, es compraren a l'Ingenio el 98.
No es va poder trobar cap motllo a l'Ingenio de la nena.
Els vestits actuals els va pagar la Paeria i els va realitzar la Roser Fontsevila , mare de la Teresa Teto que no va cobrar res, (Moltes gràcies).
les capes dels cavallets els va realitzar la mare de la Dolors Campistrou (Dardé)
Anònim ha dit…
amb els cavallets d'universió,es podria recuperar la dança que es feia a la obra de teatre universió,per entendren's,es podia donar l'opció de involucrar la canalla a fer dances tradicionals i no només a fer majorettes o tuirwling.
ja que el recent desaparescut "Joan Salat" va formar part de la "Comissió Pro-Gegants i Nans" ara fa 60 anys, i es va decidir posar una placa amb el seu nom a un carrer de Cervera. Crec que un "Bon Homenatge" serie organitzar-li una lluida cercavila amb totes les entitats de Cervera.
Anònim ha dit…
en tot cas l'homenatge es tindria de fer a tots els membres d'aquella comisió,que gracies a ells tenim uns magnifics gegants.