16 de febrer #Cervera: LA PROCESSÓ DEL PURO


Cap al final de l'última de les tres guerres carlines que hi va haver a Espanya durant el segle XIX, un bàndol, el dels carlins -del pretenent Carles VII-, va intentar conquerir Cervera, ocupada per forces de l'altre, el del govern d'Alfons XII, dit liberal.

L'atac es va produir a la matinada del 16 de febrer de l'any 1875 i l'aferrissada lluita va durar quasi tot el dia. Els atacants no es van sortir amb la seva i els de dins, els regiments de guarnició Burgos i Sòria, contraatacant van guanyar definitivament la batalla, amb un balanç de 48 morts i 260 ferits entre banda i banda -els noms dels carrers Burgos, Sòria, Combat i Victòria, encara recorden avui aquell fet-.

Quan es va acabar la guerra a tot el país, al mig del cementiri de Cervera es va alçar un monument, monolit, en memòria de tots els que havien perdut la vida, amb l'esperit d'oblidar vells odis i velles diferències. I cada any, el 16 de febrer, a les 3 de la tarda, una manifestació sortia de l'Ajuntament, anava al cementiri on uns nens dipositaven una corona de flors al peu del monument, tornava a la plaça Major i allí es dissolvia.




Com que aquesta mena de processó no era religiosa sinó civil, els homes, en dues rengleres, una a cada vorera, en comptes de prendre-hi part amb una atxa o un ciri, el que feien era fumar una fària o un havà perquè es notés ben bé la diferència amb les tradicionals (Santíssim Misteri, Corpus...). La gent va començar a dir-ne La processó del puro i així va quedar.

Mentre durava, les campanes de la parròquia no paraven de tocar. El so de les seves batallades seguia i cobria tot el recorregut. Durant la processó es tocaven totes les campanes en tocs alternants. El dia abans, el 15, la vigília, també es tocaven totes a festa. I el mateix dia 16 es feia un toc general a les 5 del matí perquè en aquesta hora havia començat la lluita entre carlins i liberals el 16 de febrer de l'any 1875.


Font: Històries de Cervera VI, de Ramon Turull (Cervera, 1993)

Imatge: Cervera 1933-1935. Sortida de la processó del Puro des de l'ajuntament. Gómez Grau. A Història Gràfica de la Segarra, autors varis, CMC (Cervera, 2001) -clicar damunt la imatge per ampliar-la-

Comentaris

Anònim ha dit…
16 de febrer: La processó del puro, carnestoles 2008...

Carranquers de la comparsa, TOTS AMB UN PURO!!!
Anònim ha dit…
Venga sommni, amb vestit o no d'epoca i amb un puro.
Tot-hom a les 3 a la plaça Major.

Un cerverí
Anònim ha dit…
Em sembla molt bona idea que els que vagin a la comparsa duguin puro... És una manera de fer caliu -a més de fum- al voltant de la recuperació de la festa.

Però l'any que ve, amb temps i sense el carnestoltes pel mig, la processó del Puro ha de tornar pels nostres carrers!!!!
Jordi Lloberes ha dit…
Osti amb uns quants varem dir de fer-ho l'any vinent amb mes temps, podent donar a coneixer la restitució i el perqué!!
Per cert quina fresca mes bona que feia llavors! mireu la Plaça del Blat ben nevadeta!! Quins temps aquells!
Anònim ha dit…
Que collons de l'any que ve.
Dissabte a les 3h amb puro a la plaça.
Anònim ha dit…
Ei noi!! Relaxat i pren tila!
Anònim ha dit…
veig nervis pre-carnestoltes...