Un estudi sobre els orígens de les tradicions del Nadal guanya el Joan Amades de cultura popular


El jurat del setè premi Joan Amades de cultura popular, dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra, ha acordat concedir el premi al treball 'El Nadal, del mite a la tradició', de l'autor vigatà Josep Romeu Bisbe. L'autor analitza cadascuna de les tradicions pròpies del cicle nadalenc, dividides en dos grans blocs: «les que impliquen alguna mena d'escenificació o de representació teatral», com ara els Pastorets, «i les que porten associades la idea d'obsequiar o compartir», com ara el tió.

L'autor parteix de la base que «la nostra societat, immersa en un procés globalitzador que acosta les diferents cultures del planeta a còpia d'esborrar-ne els trets que les singularitzaven, és hereva de múltiples i diverses cultures que al llarg del temps han anat deixant la seva empremta». Per això, «les nostres tradicions són el resultat de múltiples superposicions d'èpoques successives, però també d'influències de cultures i creences ben diverses». «Aquesta barreja de tradicions i de costums crea confusió i incoherències de tota mena, però alhora també acaba enriquint la nostra cultura.»

Amb aquestes premisses, l'autor analitza cadascuna de les tradicions pròpies del cicle nadalenc, dividides en dos grans blocs: les que impliquen alguna mena d'escenificació o de representació teatral, com ara la mateixa missa del gall, els Pastorets, el pessebre, la cavalcada de Reis o els Sants Innocents, i les que porten associades la idea d'obsequiar o compartir, com ara el tió, l'arbre de Nadal, el Pare Noel, els Reis, les estrenes, les paneres o els rams de la sort.

Nota extreta de la pàgina www.festes.org i fotografia de www.vilaweb.cat

Comentaris

Anònim ha dit…
L'origen del Nadal actual és la pela: consum, consum... i més consum.
Anònim ha dit…
com la resta de premis literaris... i no literaris!
Anònim ha dit…
ui! em vaig liar, vaig llegir malament... es q hi ha un premi literari q es diu "Premi Nadal". Lapsus...
Anònim ha dit…
Ara sols falta que d'aquí quinze dies s'encenguin ja els llums de Nadal... i ja podem anar a gastar els pocs estalvis que tenim.

Quina pena que fem tots plegats.

Com a borregos.
Jordi Lloberes ha dit…
fes com jo, treballa en una botiga i com tens tanta feina, no surts en tot el dia, treballes tots els festius i no pots anar a comprar i tens tots el quartos a la butxaca! Desp0res dius als de casa que durant l'any no s'han portat bé i no fas cap regal (total tots tenim de tot) jo ja fa 10 anys que jo no tinc "cuesta d'enero", es el que té estar a l'altre cantó!!!
Anònim ha dit…
jo crec que tots, d'alguna manera o altra, poc o molt, més o menys, participem d'aquest consumisme del Nadal!
Anònim ha dit…
Núria,totalment d'acord,i si a més tens un crio encara més.cris.