L'ESPARDENYA: #artesania de la Terra!




L'espardenya és un calçat de sola de cànem trenat (o espart o jute), puntera i taló de roba gruixuda, empenya feta amb vetes (o també amb roba gruixuda) i generalment amb dues vetes que es lliguen al turmell. Alguns tipus d'espardenyes són característics de determinades poblacions o àrees, com l'espardenya de Valls, amb 7 vies de veta per banda, l'espardenya valenciana, amb 2 parells de vetes unides al centre de la puntera, l'espardenya empordanesa, blanca i que cobreix amb tela tot el peu, etc.

Ha estat el calçat tradicional de la gent de pagès, sobretot a les zones poc humides, i també de les classes populars urbanes. Per la seva lleugeresa fou utilitzada per les tropes lleugeres de la corona catalano-aragonesa, i el 1964 fou imposada per decret reial a la infanteria hispànica.

La fabricació d'espardenyes fou tradicionalment feta en obradors de caire familiar arreu dels Països Catalans on en conreava cànem. Actualment han desaparegut pràcticament els obradors, i la indústria espardenyera ha derivat en general a d'altres menes de calçat lleuger; amb tot, hom manté la manufactura de tipus menestral.

Balleu ben fort diables,
que retronin els tabals,
i que el Pou de Gel s'enfonsi
sota les vetes infernals!

text introductori a la Carretillada de Festa Major dels Diables de Cervera



Comentaris

Xavi Miret ha dit…
No us oblideu del Zacaries, el nostre artesà espardenyer!!
Anònim ha dit…
Penso que està tancat, que ja s'ha jubilat, però encara ven alguna cosa... A Cervera abans també es podia comprar a l'Anguera, que també ha tancat. No sé si hi ha cap altre lloc on comprar envetades.
Anònim ha dit…
Sí! Al Martí en vénen! Que per cert, pel sopar d'homes de l'Aquelarre es van exhaurir!!
Anònim ha dit…
Per l'any que ve, pel dijous gras, se'n prepara una de bona...
Anònim ha dit…
El Zacaries també en ven encara, entre setmana i el dissabte si us hi atanseu pel dematí, us atendrà i us vendrà envetades.
Anònim ha dit…
Quan valen ara unes espardenyes? Algú ho sap?