El nou Cinema d'Igualada, en marxa





Igualada podria tenir un nou cinema després d’un any de la desaparició del Kursal, si es troba el finançament que cerca l’Ajuntament d’Igualada i l’Ateneu. Aquest tema ocupava el tema de portada de La Veu de l’Anoia en la seva edició del divendres 6 de febrer.

En el seu interior podem trobar el desenvolupament de la notícia, que diu així:


EL PRIMER PIS DE L'ATENEU IGUALADÍ PODRIA ACOLLIR EL NOU CINEMA D'IGUALADA
Jordi Puiggròs / LA VEU

Poc més d'un any després d'haver perdut el cinema a Igualada, amb el tancament del Kursal, les possibilitats que la màxima expressió del setè art torni a tenir un lloc estable a la ciutat va prenent forma. L'Ateneu Igualadí ja va mostrar fa uns mesos la seva predisposició de tirar endavant una iniciativa que conduís a la recuperació del cine, amb un caràcter més familiar que comercial, adaptat a les possibilitats reals del mercat. Des del primer moment, l'Ateneu va voler comptar amb la col·laboració d'una de les entitats que acull, el Cineclub Ateneu, avui per avui el darrer bastió de les projeccions de cine que queda a Igualada. Que l'Ajuntament s'hi posés a treballar era quelcom estrictament necessari per poder tenir un mínim de possibilitats d'èxit, ja que l'Ateneu Igualadí no disposa, com és fàcil d'entendre, de prou recursos.

Doncs bé, sembla que la simbiosi d'intencions hauria començat a tenir els seus fruits. Segons ha pogut saber La Veu, hi ha moltes possibilitats que Igualada torni a tenir un cinema, si és possible, aquest mateix any 2015.

La presidenta de l'Ateneu Igualadí, Mireia Claret, explicava aquesta setmana a La Veu que "és cert que hem mantingut reunions amb l'Ajuntament per poder fer possible aquesta iniciativa. El que ens vam plantejar inicialment és fer un estudi econòmic per saber de què estaríem parlant, sobre tot en termes de butaques, insonorització, i projector digital. El resultat ja es té, s'ha proporcionat a l'Ajuntament i sabem que s'està  treballant per aconseguir els diners. És qüestió de temps", deia Claret. La idea que treballa la junta de l'Ateneu, amb la col·laboració estreta del Cineclub, és que "el cinema tingués caràcter familiar, amb una programació adequada per a tothom, i amb preus assequibles", diu Mireia Claret, conscient que portar, cada setmana, les últimes estrenes, seria demanar massa per a les característiques de la sala.

El president del Cineclub Ateneu, Ricard Fusté, diu a La Veu que "se'ns va demanar si voldríem ajudar en assolir un cinema, i nosaltres, com no pot ser d'una altra manera, estarem molt contents de fer-ho possible. Ens tindran al costat". A més, la sala seria també, lògicament, la seu del Cineclub.

Primer pis de l'Ateneu

Es dóna la circumstància que, tècnicament, el projector estaria situat de tal manera que, donat el cas, podria servir per projectar les pel·lícules a la sala del teatre, més gran de capacitat. De fet, el cinema permanent estaria situat al primer pis de l'Ateneu, en el lloc conegut ara com "auditori", amb capacitat per a 150 persones, apte fins al moment per a activitats de públic assegut a la cadira, o bé càterings. Evidentment, de convertir-se en cinema canviaria la seva estructura de forma significativa. Es vol fer un cinema amb cara i ulls.

El regidor de Cultura i Entorn de l'Ajuntament, Josep Miserachs, es mostra prudent a l'hora de parlar-ne, però obert i esperançat. "No és cert, com algú ha dit, que es vulgui fer cinema diari a Igualada. Ens mantenim amb la idea ja explicada d'ubicar-lo a l'Ateneu, de comú acord amb l'entitat. El que cal és trobar el finançament".

250.000 €, el cost

El que diu Miserachs és una xifra que voltaria uns 250.000 €, que inclouen l'adquisició d'un projector digital d'última generació, butaques confortables, insonorització i acústica, i altres aspectes de logística per tenir a punt la sala. Sembla que l'alcalde Marc Castells -alhora diputat a la Diputació- s'ha pres aquest tema com a una de les seves prioritats, donada la repercussió social que podria tenir a la ciutat.

Mobilització ciutadana

Des de l'Ateneu Igualadí ja ens han explicat que "si finalment aconseguim que aquest projecte sigui una realitat, segur que farem una intensa mobilització ciutadana. La idea és que els igualadins se sentin aquest cinema com a seu, que tingui una alta influència social i familiar, que arribi a tothom", diu Mireia Claret.

A més d'aquesta iniciativa a Igualada, a Santa Margarida de Montbui l'alcalde Teo Romero també encapçalaria una altra proposta similar, al nou Auditori de la població, i amb més d'una sala, al barri de Sant Maure. Malgrat saber-ne la seva intenció des de fa mesos, no es coneixen nous avenços en aquest cas, més enllà de l'interès per adquirir algunes de les butaques del desaparegut cinema Kursal per a una sala secundària. Moltes d'elles ja s'han venut fora del país.

Potser sí, doncs, que Igualada recuperarà més aviat que tard un cinema com cal, quelcom que havia tingut sempre des de 1923, quan es va inaugurar al passeig Verdaguer el desaparegut Cinema Mundial, de forta estima per a generacions d'igualadins. D'aquí 8 anys en farà 100 de la primera sala permanent de cine a Igualada. Tant de bo puguem celebrar-ho... anant al cine.

Comentaris