Carrutxa organitza pel 31 de maig 'PARLEM DE FESTA', una jornada de formació i debat a l'entorn de les festes d'hivern i la pirotècnia festiva




Des de fa alguns anys, abans de la Festa Major de Reus, a Carrutxa dediquem una o més jornades a conèixer i repensar la festa. Més que centrar-nos en la festa local o en el model basat en els seguicis festius, enguany la jornada «Parlem de festa» enceta una nova proposta, amb la presentació de diverses festes i activitats festives que se celebren arreu del país. Cada un del temes comptarà amb una part d'introducció, per a conèixer les característiques de la festa, que donarà pas a propostes de debat relacionades amb l'adaptació de les antigues festes a la mentalitat del present, el paper que s'atorga als símbols religiosos, la funció social dels actes festius, les formes d'organització o el paper dels diferents agents implicats en cada festa.

Entenem, doncs, que aquesta jornada pot servir de formació per a les persones implicades en la festa, pel coneixement de diferències experiències festives.

A cavall entre el coneixement històric i etnològic i la reflexió, volem començar amb dues temàtiques que formen part de la nostra línia de treball habitual: les festes d'hivern, al matí, i la pirotècnia festiva, a la tarda.

Hem previst intervencions sobre la festa de l'ós al Pirineu, amb Oriol Luís Gual, guanyador del premi Presència 2013, atorgat per Òmnium Cultural i Kassim Carceller, investigador que acaba de publicar un llibre sobre la festa de la Mata de Morela. També sobre la Figa te fai, per Raül Flores de l'Agrupació de Balls Populars de Torredembarra, la festa de Sant Antoni –objecte de recerca per part de Montsant Fonts i Salvador Palomar– o les tronades i la seva evolució, per Daniel Vilarrúbias, que ha treballat les manifestacions festives de foc a Igualada... I la presentació del llibre de Manel Carrera, «Calendari de festes amb pirotècnia».

La jornada començarà a les 10 del matí i acabarà a les 6 de la tarda. L'assistència és lliure (només cal apuntar-se si es vol anar al dinar, escrivint a correu@carrutxa.cat)

Programa
  • 10 del matí: Recepció dels participants
  • 1/4 d'11: Les festes de Sant Antoni als Països Catalans, presentació a càrrec de Salvador Palomar
  • 1/4 de 12 del migdia: La Figa de Fai a Torredembarra, a càrrec de Raül Flores
  • 12: Les festes de l'Ós: La festa de l'Ós al Vallespir, a càrrec d'Oriol Lluís Gual. La festa de l'Onso a la la Mata (Els Ports), a càrrec de Kassim Carceller.
  • Dinar
  • 2/4 de 5 de la tarda: L'ús de la pólvora com a senyal de festa. Les tronades, a càrrec de Daniel Vilarrúbias.
  • 2/4 de 6: Presentació del llibre de Manel Carrera, «Calendari de festes amb pirotècnia»

Lloc: Arxiu de Reus (C/ St Antoni M. Claret, 3)

(Fotografia del Ball de l'Ós de St Llorenç de Cerdans, Vallespir: Daniel Vilarrúbias)


Informació extreta de http://www.carrutxa.cat/index.php?arxiu=fitxa_document&id=19270

Comentaris