Gran Festa de la Calçotada de Valls 2014 · diumenge 26 de gener

   


Cada any, Valls inicia la temporada calçotaire amb la Gran Festa de la Calçotada. Durant els mesos que van de novembre a abril, els calçots portaran a la ciutat nombrosos visitants delerosos de tastar una tradició que ja no és tant sols un àpat, sinó que també és una festa. 

I per donar el tret de sortida a la temporada, la ciutat organitza la Gran Festa de la Calçotada al carrer. Aquesta jornada festiva i promocional del calçot i la calçotada té lloc l'últim diumenge del mes de gener i ofereix un variat programa de concursos entorn del calçot, cercaviles pels carrers de la ciutat, demostracions de coure calçots, degustacions populars, etc. 

Així, l'ajuntament de Valls, la Cambra de Comerç i Indústria, la Cooperativa Agrícola, el Gremi de Restauradors, la Unió de Botiguers i amb el suport de la Diputació de Tarragona, són els encarregats de què en aquesta diada es celebri una veritable festa gastronòmica popular a la "ciutat d'origen de la calçotada". La calçotada constitueix un dels menjars més típics i coneguts de Catalunya. Al voltant d'una taula calçotaire es viu un ambient de diàleg, d'amistat i de festa. 

Si bé la calçotada té una vella i ancestral tradició, a Valls fa més de 100 anys que es fan calçotades, amb la Gran Festa de la Calçotada iniciada l'any 1982, i que se celebra cada any, s'ha aconseguit de conjugar els carrers i places del nucli històric amb la fumera blanca i l'olor dolceta de la cuita dels calçots, ja que es couen i es tasten a la plaça de l'Oli.





El programa de la Festa de la Calçotada s'encetà a dos quarts d'onze del matí, els carrers i les places de Valls són l'escenari d'una varietat d'actes: audició de sardanes, la gran cercavila de la calçotada amb la participació de grallers, bandes de música, gegants, nans, grups d'animació, carros i cavalleries, els elements i la indumentària per fer la calçotada. 

Tot això confereix animació i ambient de festa a la ciutat. A la plaça de l'Oli, es fan les Demostracions de Coure Calçots; a la plaça del Blat, el Concurs de Cultivadors de Calçots i el Concurs de Salsa de la Calçotada, amb demostracions de com es fa la típica salsa. 

A partir de la una del migdia, a les places de l'Oli i de la Zeta hi ha la Degustació Popular de la Calçotada per qui ho desitgi; també hi ha graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra... a la brasa. A la mateixa hora, a la plaça del Pati es fa el Concurs de Menjar Calçots, amb l'objectiu de conèixer la xifra màxima de degustació de calçots en un temps determinat. 

També, de les 10 a les 15 hores, al començament del passeig de l'Estació, té lloc la Trobada de Vehicles Clàssics i Antics Festa de la Calçotada, per a tots els visitants que vulguin gaudir de cotxes i motos d'una altra època. Aquesta activitat està organitzada per l'Associació Sense Límits, amb la col·laboració del Club Abarth Catalunya. 

La capital de l'Alt Camp obre els seus braços a totes les persones que es desplacin a Valls per viure una jornada típica, gastronòmica i popular d'exaltació de la calçotada, amb el regust que comporta una festa viscuda a la pròpia ciutat d'origen, pòrtic d'una plena temporada calçotaire que es perllonga fins a tot l'abril. A més, durant tot el dia es pot visitar tot el que té d'interès a Valls, a més de diverses exposicions. 

Cliqueu aquí per accedir al programa d'actes.


Imatge extreta de http://www.calsots.com/fiesta-de-la-calcotada-en-valls-2012.html

Informació extreta de http://www.altcamp.info/calcfesta.htm
 

Comentaris