El ball de gitanes.




El ball de gitanes és una dansa tradicional que té lloc a diverses poblacions catalanes i valencianes i que es remunta al segle XVII. En la modalitat del Penedès, el ball és fa al voltant d'un pal d'on surten unes vetes (o cintes) que subjecta per l'altra punta cadascun dels balladors, anomenats gitanos i gitanes, i al ballar es van formant trenes o cordons segons el pas de la dansa. En la modalitat del Vallès, el ball es fa en formació de colles de parelles en fila, amb castanyoles a les mans i picarols als peus, salten i ballen al ritme de la música, sempre alegre i animada, sovint interpretada per una cobla típicament catalana.

Així, ens trobem que hom diferència dos tipus de ball de gitanes, l'un el que es balla a la zona del Vallès i per l'altra el que es ballà al Penedès i al Camp de Tarragona. En general es considera que és un ball pla però el Ball de les gitanes de Vilafranca del Penedès, juntament amb la resta de balls de gitanes de la zona, es considera que és un ball amb parlaments perquè el text no és tan sols un suport de la dansa i la gran importància que adquireix la posada en escena i el tractament que rep la part recitativa ha fet que a Vilafranca es consideri les Gitanes un ball parlat amb la mateixa consideració que els Diables o el Ball d'en Serrallonga.

La dansa té el seu origen en les ballades dels gitanos quan celebraven casaments, i fins a la seva incorporació al patrimoni popular català va incorporar músiques i personatges.

A València és conegut com a "Ball de les magranes". Degut a l'esperit recuperador és possible que encara es balli avui a molts més pobles.

Aquí teniu l'enllaç als espais que alguns Balls de Gitanes disposen a la xarxa (si en voleu afegir algun altre sols cal que ens ho feu saber):

Informació extreta de la Viquipèdia, a http://ca.wikipedia.org/wiki/Ball_de_gitanes

Comentaris

Anònim ha dit…
A Cervera també en teniem de Ball de gintanes, no? Estaria bé recuperar-lo!
El dimoni Cucarell ha dit…
Anònim anterior:

El ball de les gintanes que esmentes té a veure amb els efectes del gintònic?
Anònim anterior ha dit…
*gitanes, perdoneu l'errada.