Els dies de la setmana: el dijous



Dies Jovis, dia de Júpiter: dijous, jueves, jeudi, giovedí... Júpiter, déu del tro: Thursday, en anglès, i Donnerstag, en alemany, són tinguts com a "dia del Tro" o del déu del tro -Donar, Thunar, Thor-. En el relat bíblic, el dijous Déu creà els peixos del mar i les aus del cel. És el dia que parteix la setmana (en alemany, és el dimecres -Mittwoch- que s'anomena "meitat de setmana"). És tingut per molt favorable. Antigament els dijous era festa d'escola; però no sols per a la quitxalla, també molt jovent se la prenia, es deia que era dia de festejar. Era el dia de festa de les minyones de servei. A les fondes i els restaurants, encara avui, els dijous s'acostuma a fer arròs a la cassola.

REFRANYER: "El dijous, festa per als bous"; "Lloca que pon en dijous, treu tots els ous"; "Casament en dijous, mainatge a cinc sous"; "Nadal en dijous, plega l'arada i ven els bous"; "Sant Joan en dijous, les pedres es tornen ous"; "Estar al mig, com el dijous" (dijous és "Sant mitger").

CREENCES: Si hom veu sortir el sol en dijous, no morirà abans de l'any.

Text extret del llibre de Joan Soler i Amigó 'Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana', editat l'any 1998 per l'editorial Barcanova.

Il·lustració de Júpiter extreta de l'edició fascímil del 'Lunari e repertori del temps' de Bernad de Granollachs, conservada a la Biblioteca de Catalunya, a http://tionia1.pangea.org/Paremiologia/Setmana/SetmanaFrameset-4.htm

Comentaris

Ramon ha dit…
en la meva època universitària el dijous era el millor dia de la setmana!
El dimoni Cucarell ha dit…
Una dita que hi és relacionada i que indica un impossible: "Això passarà la setmana dels tres dijous"
intent de futur enginyer ha dit…
jo que estic en plena época universitària els dijous són iguals que els dilluns, dimarts i dimecres...
Joan ha dit…
les grans festes d'agrònoms de Lleida: l'agrònom de ferro, l'agrocastanyada...
"remebre" ha dit…
Que se n'ha fet de les jornades esportives i del "Carranquer de ferro"? Trobaria que es una forma de passar un bon dia de colla, no?