Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DEL MONESTIR


La Ruta del Monestir rep el seu nom pel santuari de Sant Ramon de Portell, punt central d’un recorregut que permet apreciar la diversitat orogràfica del centre de la comarca, a cavall de les conques del Sió i del Llobregós, des dels altiplans amb costers suaus del pla de Sant Ramon fins a la vall d’Ivorra, la plana de Sant Guim, els barrancs de Malgrat o els promontoris de la rodalia de la Manresana. A prop de Sant Ramon, en una de les zones més secaneres de la comarca, s’observen les característiques filades de pedra, o lleves, utilitzades tradicionalment per a la construcció.

El poble de Sant Ramon de Portell es va originar entorn de l’antiga capella de Sant Nicolau (any 1111). A la capella fou enterrat el mercedari Sant Ramon Nonat. Nascut l’any 1200 al Portell i mort a Cardona l’any 1240, les seves despulles foren objecte de disputa entre ambdues poblacions fins que hom va acordar que fos una mula cega la que “decidís” on havien de ser enterrades. Conta la tradició que l’animal va arribar fins a la capella de Sant Nicolau i, després de donar-li tres voltes (els Tres Tombs) , va morir. L’any 1245, l’orde de la Mercè va comprar la capella, que a partir del segle XVI es va anomenar de Sant Ramon. La major part de l’edifici actual és el resultat de les reformes dels segles XVII i XVIII.

A la rodalia del santuari es troba l’església de Sant Jaume de Portell, amb una rosassa de cristall de sal obsequiada per la vila de Cardona, així com dos castells d’història ben diferent. D’una banda, Vicfred, antiga casa forta senyorial dels segles XVII-XIX habilitada recentment com a castell visitable; d’altra, la fortalesa de Castellmeià, robust i majestuós amb les seves dues torres circulars, d’origen medieval i reformat en estil renaixentista al segle XVI.

Clica aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris

Anònim ha dit…
Juntament amb la torre de Vallferosa i la Universitat de Cervera, el monestir de sant Ramon és un dels edificis arquitectònics més emblemàtics de la Segarra.
L'Escorial de la Segarra!!!
Anònim ha dit…
llàstima que de tant en tant pateixin algun que altre robatori