La Tronada, el Canó, els Nanos, el Bou... Sant Pere 2008 ! Festa Major a Reus !!!

El culte a sant Pere a Reus és potser tan antic com la mateixa vila. Al llarg dels segles es va anar definint el model de festa major que avui coneixem. La festa major de Sant Pere segueix el model de les festes del Camp i del Penedès, on els actes principals giren al voltant de la processó amb la imatge del patró i de la sortida al carrer dels diferents elements i grups festius. Aquests elements –gegants, nanos, mulassa, drac, danses, castells, àliga–, que s’han anat creant al llarg dels segles, formen un del més rics i estimats patrimonis de la ciutat. Una de les tradicions més destacades és la tronada, que ha esdevingut tot un referent propi dels reusencs.

Els actes s’enceten el dia 24 amb el pregó i la tronada; els següents dies, de Sant Joan a Sant Pere, inclouen un programa carregat d’actes destinats a tots els públics, que combinen la tradició amb tota la resta d’activitats pròpies de les festes populars: revetlles, espectacles i concerts, les barraques, castells de focs…


Destaca la Cercavila de Foc que tindrà lloc el dia de sant Joan, a les 10 de la nit, i que comptarà amb la participació del Ball de Diables de Reus, el Ball de Diables infantil, el Drac, el Drac Petit, la Cabra i la Víbria de Reus. També destacar la Processó Solemne del dia de sant Pere, a 2/4 de 8 de la tarda, que clou amb la carretillada del Ball de Diables de Reus.

Descarrega aquí EL PROGRAMA de Sant Pere 2008

Font: http://reus.net/

Cartell barraques: http://www.barraques.org/imatges/img_cartell08.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Com totes les festes majors del camp de tarragona i el penedès,deu ser collonuda,exemple a seguir per moltes poblacions de la "vegueria de ponent" en que per descomptat no hem sento representat.
Anònim ha dit…
molt bona lluciferot!jo també penso el mateix,jo penso que som més de la catalunya central que de les terres de ponent.
Anònim ha dit…
La informació correcta, però no entenc el títol ja que Sant Pere és la festa major principal. La "petita", si en voleu dir així, és la de Misericòrdia, el 25 de setembre.
Anònim ha dit…
Tens tota la raó.
Havia llegit alguna cosa al programa de "la festa major petita", m'he quedat amb la frase i resulta que m'he fet un embolic.

He revisat el text i diu el següent:

Divendres 27. LA FESTA MAJOR PETITA.

I és que, entre altres actes, per la tarda té lloc a 2/4 de 7, des de la CASA RULL, cercavila del Seguici Petit, amb la participació del Ball de Diables Infantil, el Drac Petit, els Nanos Petits, la Mulasseta, els Gegants Petits Fadrins, el Ball de Pastorets Petits, el Ball de Cercolets Petit, el Ball de Bastonets de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Bastonets de la Ciutat, el Ball de Prims Petit, el Ball de Valencianets, el Ball de Gitanetes, la Canalla dels Xiquets de Reus i la Banda de Música petita del Pare Manyanet.
Recorregut: carrer de Sant Joan, plaça de Prim, raval de Jesús, portal de Jesús, carrer Jesús, plaça del Mercadal. Un cop a la plaça ens oferiran els seus balls de lluïment.

Gràcies per la rectificació. Quatre ulls veuen més que dos.
Anònim ha dit…
La Tronada és una característica de la Festa Major de Sant Pere a Reus, que consisteix en l'explosió de potents artefactes o morters de pólvora col·locats a una distancia d'uns tres metres un de l'altre, que donen el tomb a la Plaça del Mercadal de Reus (la plaça on hi ha l'Ajuntament) que és quadrada, fins arribar davant mateix de l'ajuntament on un grup de 9 artefactes concentrats en un quadrat reduït provoca l'explosió final molt forta.

Durant la Festa Major de Sant Pere se celebren 4 tronades a Reus. La primera té lloc el dia en que es fa el pregó de la festa major i està formada per morters de poca potència en relació amb les altres tronades. La segona té lloc el dia 28 de Juny just després de les Completes i que el seguici festiu passi per davant de l'Ajuntament. Aquesta tronada és la més potent de les que es fan. A més a més, l'Ajuntament de Reus dóna l'honor d'encendre la tronada a una persona que hagi destacat per la seva col·laboració amb la ciutat o que sigui un personatge il·lustre. Aquesta persona encèn la Tronada després que l'alcalde de Reus li doni l'autorització des del balcó de l'ajuntament amb un mocador blanc. La tercera es produeix el dia de Sant Pere, el 29 de juny a les 12h. La quarta es produeix el dia de Sant Pere al vespres després que el Seguici Festiu de Reus hagi arribat a la plaça del Mercadal i s'encèn just quan la imatge de Sant Pere passa per davant de l'Ajuntament de la ciutat. Aquesta tronada és la segona més potent.

La primera tronada documentada és del 1677 però segurament ja es feia bastant abans.

_______________________________
http://ca.wikipedia.org/wiki/Tronada
Anònim ha dit…
fa tota la pinta que a Reus deu haver molta tradició de barraques... a veure si a Cervera ho aconseguim!!!
Anònim ha dit…
Bueno, aquí ja ho hem anat provant en els darrers dos anys, la idea és bona, ara només falta que s'acaba de consolidar i que hi participin més entitats!!
Anònim ha dit…
les barraques de la festa major de cervera estan força bé,malgrat tot no es pot comparar Reus amb Cervera,tant pel volum de població com per anys que es fan les barraques.
Anònim ha dit…
Cervera - París - Londres!