Del 18 al 21 d'abril: XXV Festa dels Tres Tombs i XII Fira Medieval d'Anglesola


Carros amb bèsties vingudes de tot arreu i homes que rememoren temps passats es donen cita cada any a Anglesola (l'Urgell) per celebrar, conjuntament i durant tres dies, la Festa dels Tres Tombs i la Fira Medieval, un esdeveniment que omple de visitants la vila.

Organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat d'Anglesola, la Fira Medieval i Festa dels Tres Tombs combina les activitats directament relacionades amb el món equí, com la cercavila dels Tres Tombs, les exhibicions amb bèsties de càrrega i els concursos i les curses d'animals, amb aquelles activitats relacionades amb el passat, com la fira d'oficis tradicionals i els sopars ambientats en el món medieval.

La Festa dels Tres Tombs d'Anglesola es celebra des de l'any 1983, mentre que la Fira Medieval va començar a celebrar-se més tard, l'any 1996.

Programa d'actes

El programa d'actes comença divendres a la nit amb gresca i una xaranga que anuncia l'inici de la festa pels carrers del poble. L'endemà, dissabte al matí, concurs de pintura ràpida (des del 1996) i inauguració de les Fires: Fira de Cavalls i Mules o Fira de Cavalls Creuats (des de 1984) -on es poden comprar i vendre aquests animals-, Fira Ramadera de Pura Raça (des del 2004) -que dura tot el cap de setmana- i la Fira d'Equipaments Hípics -on es poden comprar tot tipus de complements-. Durant tot el matí hi ha concursos i proves hípiques. A la tarda, es fan més proves i concursos hípics i es procedeix a inaugurar la Fira Medieval, que dura fins diumenge a la nit al nucli antic de la vila, amb el Sopar Medieval, que inclou ambientació i espectacles de l'Edat Mitjana.

La Fira Medieval d'Anglesola ofereix als visitants diverses parades de productes artesans, la possibilitat de participar en diferents tallers d'oficis antics i de gaudir, cada hora, d'un espectacle medieval al centre de la localitat.

Diumenge a les 12 de matí, després de la missa a l’Església Parroquial, es fan els tradicionals Tres Tombs, un acte que compta amb la presència de 500 cavalls, amb sella o enganxats i amb l'especial participació del Carro del Fato que, carregat amb més de 50 productes diferents, es sorteja l'endemà dilluns. Des de l'any 2006 hi desfila un carro de tir 7,5 metres, que necessita de 8 cavalls per ser arrossegat i que ha estat realitzat per l'últim carreter de la província de Lleida: l'Antoni Boldú. Les festes es clouen amb un dinar de germanor i un Gran Ball al poliesportiu.

Text: Redacció festes.org

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=476

Imatges: http://www.trestombs.org/tres_tombs.htm

Comentaris

Anònim ha dit…
Sobre les fires medievals,vista una vista totes.
Anònim ha dit…
Recordeu aquella que es feia a Cervera per sant Isidre? Era aquells anys que la fira de sant Isidre també tenia una empresa que portava la direcció artística...
Anònim ha dit…
Aleshores,la fira de st. Isidre tenia un pressupost desproporcionat(comparat amb l'Aquelarre)que gairebé s'hen anava tot al mercat medieval que es feia al carrer major,era per contentar al regidor de la fira,que era el Sisquella(que per cert era del PP).