Entitats de Cervera: ASSOCIACIÓ D'AMICS DE L'ARQUITECTURA POPULAR

L'any 2000 es van celebrar a les Pallargues (la Segarra) el primer curset d'arquitectura popular, i la quarta trobada d'artistes, que van agrupar 45 estudiosos d'aquest tema, entre els quals, August Bernat, Josep Esteve, Josep-Maria Jujol, Vicent Loscos, Fèlix Martin i Josep Preixens, sota la iniciativa i coordinació de l'arquitecte Josep Mora. L'interès del curs fou gran. A més de les diverses comunicacions, es va iniciar la urgentíssima reparació de la pleta de Montroig -a les imatges-. A la sessió de clausura es va arribar a diverses conclusions, entre les quals destacà la necessitat d'inventariar i popularitzar el patrimoni rural tradicional, i d' incidir en la seva valoració oficial.

Així es va crear l'associació d'Amics de l'Arquitectura Popular, amb la finalitat de protegir i ressaltar aquest important patrimoni, coordinant els projectes necessaris per fer-ho realitat.


'Cada vegada són més els estudiosos de les construccions rurals tradicionals. Aquesta arquitectura humil, oblidada dels tractadistes d'art però no per això menys important i, moltes vegades, de gran interès constructiu i de marcat enginy; com la falsa cúpula de les barraques de pedra en sec, de tradició molt antiga, o les voltes ben compactades de les cabanes, o l'harmonia d'un marge,o tantes altres solucions sòlides i útils.'

*

Article 'Les construccions rurals i el seu ús a les terres de ponent de principis del segle XX', de Vicent Loscos, publicat l'agost de 2007 a la revista RIDEC, de recerca i difusió de l'etnologia catalana, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

Comentaris

Anònim ha dit…
Penso que el pare del Fabià també hi està posat.
Anònim ha dit…
El que fan ells té molt de mèrit. Tot el meu recolzament i suport.
Anònim ha dit…
Un any més, l’Associació Amics de l’Arquitectura Popular convoca el Concurs de conservació i manteniment de les cabanes, pletes i marges, amb l’objectiu de fer prendre consciència que tenint cura d'aquests elements que conformen el territori es contribueix a donar-hi valor. És una arquitectura rica d’enginy, on moltes generacions de pagesos hi ha treballat.

Alguns elements com les cabanes han perdut l’ús original que tenien. És per això que algunes d’aquestes construccions estan patint un procés d’abandonament que farà, si no s’hi posa remei, que acabin en una runa irreversible. Els marges són útils i noves plantacions, com la vinya, en què no s’han tingut en compte, estan patint el problema dels aragalls i del transport de la terra bona superficial per la pluja, fet que minva el seu rendiment. En les comarques vinícoles s’estan refent aquestes construccions tradicionals del camp i en les comarques cerealístiques s’està donant en casos més aviat aïllats.

Amb aquest esperit, es vol premiar les persones que mantenen i milloren aquestes obres. Amb aquesta finalitat, l'associació atorga uns premis –de moment, en l'àmbit de les comarques lleidatanes– a les tasques de manteniment i conservació que alguns propietaris realitzen, valorant el treball realitzat, els materials emprats o el tractament de l'entorn. La inscripció és gratuïta i cal formalitzar-la abans del 30 de juny. El veredicte es farà públic el 8 d'agost.

Per més informació, us podeu adreçar a:

Amics de l’Arquitectura Popular
Avinguda de Barcelona 17-27, 3D
25001 Lleida, assum@coac.net Tel. 973 210 509

----------------------------------
http://carrutxa.blogspot.com/2008/03/concurs-per-la-conservaci-i-manteniment.html