Nou tauler de @CultPopular_Cat al @PINTEREST · @Amades_ACJA

 


Recentment s’ha creat un nou tauler de Pantins al compte CulturaPopular.cat de Pinterest de la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Culturals (DGCPAAC) on es poden veure 27 litografies de pantins del Fons Joan Amades de la DGCPAAC.

Aquestes 27 litografies van ser impreses majoritàriament als tallers Pellerin i Epinal de França. Pantin és un gal·licisme que traduït al català vol dir titella. El tret identificatiu d’aquests papers amb il·lustracions de titelles  és que són pensats perquè els infants les retallin amb tisores i, una vegada muntades, hi puguin jugar com ho explica Amades, en la pàgina 179 del vol. IV del Costumari Català, en parlar de la revetlla de Sant Joan: “Una nota típica d’aquesta nit, quan els nostres avis eren infants, foren uns ninots de cartró retallat que duien braços i cames agafats amb un fil i que, estirant un cordill, els feien bellugar com si ballessin, segons la visió infantil. La quitxalla, sobretot els nois, no entenien la festa d’avui sense fer ballar un ninot d’aquests, obra dels pares o d’ells mateixos si eren prou enginyosos, i que més tard foren un dels productes de la imatgeria popular impresa.”

Enllaç al Pinterest: https://www.pinterest.com/cultpopularcat/pantins/


Informació extreta de http://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/08_dg_cultura_popular_tradicional/04_actualitat/

Comentaris