dijous, 17 de setembre de 2015

LA CASA DE LA FESTA i la recuperació de LA TRONADA, novetats de la #Isagoge i la #fmCervera d'enguany

 Des de l’Agrupació Seny Major, enguany es durà a terme durant el temps d’Isagoge l’anomenada Casa de la Festa. Un espai que exposarà el bestiari, imatgeria i elements festius de la ciutat, juntament amb part del material generat pel Seminari de Cultura Popular a les Escoles. L’exposició romandrà oberta del divendres 18 al divendres 25 de les 18.00h a les 20.30h.

La Casa de la Festa serà un espai on a part de l’exposició tindrà lloc altres actes relacionats amb la cultura popular i/o tradicional a la nostra ciutat.
  • El dissabte 19 de setembre a les 7 de la tarda es presentarà el llibre «Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l’instrument» d’Ivó Jordà a l’acabar podrem gaudir del concert de gralla: «La gralla en el vuitcentisme» a càrrec del grup “Els Modernistes”.
  • El dilluns  21 de setembre  a les 8 del vespre, es durà a terme la ponència «Les cases de la festa, estat de la qüestió»  a càrrec d’Oriol Cendra, expert en administració pública i gestió cultural i vinculat al teixit associatiu i a la cultura popular de Cerdanyola del Vallès.
  • I finalment, el dimecres 23 de setembre a dos quarts de 8 del vespre, podreu assistir a la Xerrada “5 anys de Seminari La Cultura Popular a les escoles de Cervera” on parlarem del present i futur del projecte i presentarem dels darrers materials.
D’altra banda i com a novetat a la festa major d’enguany, Els Trabucaires de Cervera i l’Agrupació Seny Major recuperen l’encesa de la Tronada, en el Pregó de la Festa Major

La Tronada consisteix en l’encesa d’un regueró de pólvora estés al mig de la plaça acompanyat de petards de baixa intensitat. La seva funció és solemnitzar les celebracions de la nostra ciutat marcant l’inici i final de les festes com també els seus punts culminants.

A Cervera tenim documentada la Tronada des del 1620, una de les primeres documentades al nostre País. Aquesta pràctica festiva s’utilitzava en les festes de Cervera i especialment a les Festes Majors, on s’aviava més d’una Tronada. La tradició cerverina d’aviar les Tronades es va perdre en el temps de la Guerra Civil.

L’Agrupació Seny Major i els Trabucaires de Cervera han emprès la seva recuperació en aquesta Festa Major. El ritual de l’encesa s’iniciarà tot just desprès de la lectura del Pregó al Balcó de la Paeria. El pregoner d’enguany, Manel Pedrós, acompanyat del Paer en Cap seran els encarregats d’aviar la Tronada col·locada al centre de la Plaça Major.

Salut, gràcies i ens veiem per Isagoge i Festa Major!!


Informació facilitada per l'Agrupació Seny Major, agrupaciosenymajor@gmail.com