20è aniversari de l'ÀLIGA d'#AGRAMUNT · #fmAgramunt #bestiarifestiu




Agramunt celebrarà, aquest cap de setmana, el 20è aniversari de la recuperació de l'Àliga d'Agramunt, un dels components del bestiari festiu català amb més importància, ja que és el símbol del poder municipal.

Joan Pedrós, president de l'Associació Tradi-sió, explica que va ser al 1995 quan es va presentar la nova Àliga d'Agramunt, amb un ball creat especialment per aquesta figura festiva: "No podem dir recuperar, perquè no sabem com era, ni tampoc sabem el ball que feia. El que vam fer al 1995 va ser reintroduir, es a dir, tornem a tenir l'element, però el tenim de la manera que creiem més oportuna. La figura representa l'àliga normal i corrent i ens vam inspirar en una de les figures que estan esculpides a la portalada principal de l'església de Santa Maria d'Agramunt, que és una àliga amb les ales desplegades."

Ara, en la Festa Major d'aquest any, es presentarà l'àliga restaurada i també el nou vestuari que l'acompanyarà. I per a celebrar les dues dècades, estarà acompanyada de les àligues convidades de Barcelona, Vilafranca, Igualada i Tàrrega. Pedrós destaca el fet, precisament, que reunir tots aquests elements és excepcional, en tant que les àligues tenen uns estrictes protocols que limiten molt les seves aparicions: "És una oportunitat única perquè, de fet, costa molt d'aconseguir que vinguin, ja que algunes tenen uns protocols que marquen molt les condicions, però bé, en aquest cas hem aconseguit que vinguin àligues molt importants, com la de Barcelona i de Vilafranca del Penedès, que són de les històriques, i la de Tàrrega i Igualada també són molt protocolàries".

Per a que tothom pugui veure i conèixer les àligues, s'ha organitzat una diada en la que, a partir de les 12.30 h, del diumenge 6 de setembre, es farà la Plantada de totes les àligues participants a la plaça de l'Església. Ja de cara a la tarda, serà a les 18.15 h quan es presentarà el nou vestuari del ball de l'Àliga d'Agramunt i es podrà veure els balls de cada una durant la cercavila Tradi-Sió.


Imatge extreta de http://www.fotolog.com/saumell/51642465/

Informació extreta de http://www.radiosio.cat/default_mail.asp?v=02&ref=7466&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Comentaris