125 Anys d'aficionats als Castells a Llorenç del Penedès




Entorn al 10 d’agost, la Festa Major de Llorenç del Penedès compta amb una activitat singular en el món casteller: per la vigília de Sant Llorenç, la gent del poble aficionada als castells duu a terme una actuació que té lloc a la nit, després del correfoc i abans de la sindriada popular. Amb uns pocs assaigs previs, vestits amb roba de carrer i només amb un mocador casteller propi que els identifica com a grup, una cinquantena de persones alcen castells de 6 enmig de la gentada i l’ambient festiu que omple el carrer.

Aquesta raresa castellera enguany està de celebració: es commemora la primera referència escrita de l’activitat, apareguda a la premsa ara fa 125 anys. Concretament, el 16 d’agost de 1890, el Diario de Tarragona apuntava que “… habrá bailes públicos con orquesta, dulzainas, serenatas y xiquets, aficionados de la misma población”. Actualment aquest tipus d’actuacions puntuals es poden veure a molts pocs punts del territori, però a finals del segle XIX era un fet habitual, ja que els xiquets de Valls actuaven a moltes poblacions i després els aficionats locals intentaven, pel seu compte, fer castells.

Segons l’historiador Pere Ferrando, l’activitat està documentada a diverses poblacions del Baix Penedès, com l’Arboç, la Bisbal, Sant Jaume dels Domenys o Llorenç. La singularitat d’aquesta última població, explica Ferrando, és que no està documentada cap actuació prèvia dels Xiquets de Valls al poble. En aquella època, quan la colla vallenca es desplaçava a les places castelleres de les rodalies se servia dels aficionats de les poblacions de pas per ampliar la pinya i a vegades els troncs dels seus castells, fet que explicaria l’afició i els coneixements castellers de la gent de Llorenç. 


Extret de http://revistacastells.cat/index.php/2015/08/125-anys-de-castells-daficionats-a-llorenc/

Comentaris