dimarts, 7 de juliol de 2015

Dijous comença el 2n #Campus #JoanAmades · #SantQuintí
Del 9 al 12 de juliol, Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) acollirà la segona edició del Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès. El certamen està concebut per donar a conèixer la Festa, amb totes les esferes del concepte a casa nostra: com a element històric, cultural, lúdic, cohesionador, ...

Es tracta d’un cicle de debats, ponències i tallers relacionats amb la cultura popular i tradicional. Es fonamenta sobre la base de dos grans eixos: per una banda, el Campus s’articula al voltant de la figura de Joan Amades, eminent estudiós de la cultura popular, i per l’altra, gira a l’entorn del model de Festa a les comarques del Penedès i el Camp de Tarragona.

Aquest 2015, el Campus abordaran -a la teoria i a la pràctica- cursos i/o tallers de coneixement de música i instruments populars i tradicionals; maquillatge teatral; castell de focs barroc i seguretat en pirotècnia; vestuari de balls blancs (gitanes, bastons, cercolets, panderetes, etc.); la confecció d’inxes; gestualitat catalana, confecció de titelles i com es porten i es fan ballar els gegants. S’efectuaran dins d’aules i les sessions duraran entre dues i quatre hores.

Com a plat especial, El Quico, el Cèliu, el Mut i el Noi de Ferreries, formació ebrenca, acompanyaran als inscrits al Campus tots els dies,  entre classe i classe, migdies i vespres. El dissabte 12 de juliol, a partir de les 22 h, actuaran en concert, a la pista del Jardí.

Atès que aquest any se celebra el 125è aniversari del naixement de Joan Amades, el campus tindrà un record especial per al destacat etnòleg i folklorista català. Amades va treballar com a conservador al Museu d'Indústries i Arts Populars de Barcelona i a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Va col·laborar en la premsa del moment, com a D'Ací i d'Allà o Diario de Barcelona, entre d'altres. El seu treball es va materialitzar amb una copiosa producció de llibres, com ara el Costumari català. El curs de l'any (5 volums), Barcelona 1950-1956, que ha estat referent en els estudis de folklore de Catalunya.

L’any 2014 va celebrar-se la primera edició del Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès a Sant Quintí de Mediona, el qual es pretén hereu, amb les degudes correccions, de l’antiga escola d’estiu de la Festa (FESTCAT) que durant més de 10 anys va celebrar-se a Llívia.

Fins al mateix dia d’inici del Campus, el 9 de juliol, us podeu inscriure al Campus Joan Amades. Per inscriure-vos-hi, podeu emplenar la butlleta a través del web municipal de Sant Quintí de Mediona, o adreçar-vos a Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament (plaça de l’Església, 4).


Imatge extreta de http://festafesta.net/?p=3925

Informació extreta de http://xarxanet.org/cultural/noticies/2n-campus-joan-amades