L'àliga de foc de Cervera de l'any 1633 · #aligues



Segurament la carrossa documentada a Cervera deuria ser similar a aquesta.
Carrossa dels fusters a la processó de la Immaculada a Toledo, segle XVII.


El bestiari tradicional documentat a partir del segle XIV és escàs i només en tenim notícia a les grans ciutats. Sabem que la bèstia principal era l'àliga, amb un paper institucional que exercia per mitjà de la seva dansa, que significava el màxim honor per a qui anava dedicat el ball. El seu paper anava molt més enllà de la participació a les processons, era l'animal simbòlic i protocol·lari, i en cap cas tirava foc.

L'única referència coneguda d'una àliga que llença foc la trobem a Cervera l'any 1633, per les festes que es van fer amb motiu de l'acabament de l'altar del Sant Misteri, però es tracta d'una àliga estàtica, que forma part del parament d'una carrossa i comparteix animalisme simbòlic amb un drac, un fènix i un parell de lleons.

Modernament, existeixen dues àligues fogueres, la de Sitges de 1983 i l'arpella del barri gòtic de Barcelona, recreada amb foc el 1998 a partir de l'antiga àliga de Barcelona recuperada el 1989.


Jan Grau, a l'article 'Jugar amb bèsties de foc'
Revista 'Caramella', núm. 20, gener-juny 2009


Imatge extreta de http://www.cervantesvirtual.com/obra-visor/documenta-titeres--0/html/ff1a973e-82b1-11df-acc7-002185ce6064_2.html

Comentaris