La Muixeranga d'Algemesí, nova ambaixadora dels Xiquets de Valls




Les dues colles castelleres vallenques han nomenat la Muixeranga d'Algemesí Ambaixadora dels Xiquets de Valls per a la temporada 2015, distinció que rebrà dissabte 20 de juny en el marc d'un acte en què també oficiarà el sorteig de l'ordre d'actuació per a la diada de Sant Joan. La Muixeranga ha estat considerada l'antecedent immediat del fet casteller i es tracta de la pervivència de l'antic ball de valencians. Com els castells, també compta amb la distinció de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Dins els actes de la Festa Major de Sant Joan de Valls i com a preàmbul de les dues primeres actuacions a la plaça del Blat, dissabte 20 de juny a les 12.30 h, la Muixeranga d'Algemesí rebrà el reconeixement com a Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2015. La proclamació de l'Ambaixador forma part de l'acord de les colles castelleres de la ciutat per treballar de forma conjunta amb l'Ajuntament de Valls, promocionar els valors del fet casteller, i reforçar la capitalitat de Valls com a ciutat bressol dels castells i quilòmetre zero del món casteller. Posteriorment, dins el mateix acte i un cop nomenada Ambaixadora, la Muixeranga oficiarà el sorteig de l'ordre de la Diada de Sant Joan a Valls. Les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls aixecaran els seus pilars com a homenatge a la Muixeranga.

La Muixeranga és un dels elements patrimonials més coneguts i segurament el més representatiu d'Algemesí. Es tracta d'un conjunt de torres humanes i de quadres plàstics acompanyats de la seva música característica interpretada per les dolçaines i els tabalets. És sens dubte un dels símbols inequívocs de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. 

Imatge extreta de http://www.riberatelevisio.com/la-muixeranga-de-algemesi-homenajea-a-los-30-muixeranguers-que-en-1973-hicieron-renacer-este-baile-evitando-que-desapareciera/

Extret de www.cccc.cat

Comentaris