'LA MORISCA' de Gerri de la Sal

 




Aquest passat dijous, dia 28 de maig, es va celebrar a la ciutat de Lleida la segona sessió del Parlem de Festa!, que en aquest cas va versar sobre la La Morisca de Gerri de la Sal, i que va anar a càrrec de Josep Bochaca Romaguera i Mercè Caselles Rutllan de la Fundació Morisca de Gerri de la Sal, i Pep Coll, escriptor i autor del text de la llegenda en el qual es basa la representació actual. En ella es va desgranar la història de la dansa i la representació i fins a com s'ha configurat la festa en l'actualitat.

Els diferents ponents, van començar repassant la presència mitològica i llegendària del moro al Pirineu, per centrar-se després en explicar com s'ha generat la pròpia llegenda de la Morisca a partir de diferents versions i aproximacions recollides per diferents folkloristes, una llegenda que actualment es representa a partir d'un text de Pep Coll.

Els ponents van esmentar i recalcar el sentit d'identitat local, i el sentiment de col·lectivitat que genera el ball i tota la representació que el poble ha bastit al seu voltant.

La xerrada, va estar il·lustrada amb diferents audicions musicals, així com elements videogràfics que van ajudar a mostrar i fer present aquesta dansa pirinenca a Lleida.

Gerri de la Sal conserva el que es considera una de les joies de la cultura popular i tradicional del país: el Ball de la Morisca. La dansa ha esdevingut un element d’identitat col·lectiva del poble del Pallars, i compta en la seva escenificació amb la participació activa de bona part dels vilatans. Es tracta d’un ball antic, d’origen incert, però que  pel nom i alguns detalls dels passos i del vestuari, la podem relacionar amb la dansa medieval del mateix nom, refeta al llarg de l’edat moderna i del segle XIX. La dansa ha mantingut la seva celebració de forma ininterrompuda al llarg de tot el segle XX segons els estudiosos i testimonis de la gent de més edat del poble, i que queda documentada gràcies a fotografies antigues. La Morisca es celebra el tercer diumenge d’agost i des de fa uns anys al voltant de la dansa s’hi ha afegit la representació teatral de la llegenda, que dona un origen mític a aquesta dansa. Pep Coll en la seva obra teatral inèdita La Morisca de Gerri, de l’any 2004, dona forma literària a aquesta llegenda. Actualment es fa la representació en base a aquest text de l’escriptor pallarès.

El Parlem de Festa!, ha estat organitzat per l'Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix i el Centre de Cultura Popular i Tradicional, i també ha servit per cloure el cicle de conferències al voltant de l'exposició Ballar el moro. Danses festives de moros i cristians a la Mediterrània occidental, que s'ha dut a terme durant aquest passat mes de maig i que recordem que a la mateixa Casa dels Gegants de la ciutat de Lleida. L'exposició ha estat la primera exposició temporal que s'ha presentat a la Casa dels Gegants i ha tingut una bona acollida entre el públic.


Informació facilitada per ACPT Aurembiaix - Lleida   

Comentaris