Catalunya i la seva cultura popular, a l'EXPO MILANO 2015





Catalunya participa a l’Expo in città de l’Expo Milano 2015, dedicada a l’alimentació, amb l’estand expositiu Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people sobre la cuina sana i sostenible i un divers programa d’activitats. Entre el 30 de maig i el 14 de juny s’han programat activitats com conferències, seminaris, classes de cuina o missions empresarials en què participaran, entre d’altres, la Fundació Alicia, el xef Joan Roca, la cuinera Ada Parellada o ACCIÓ, l’Agència per a la competitivitat de l'empresa.

La participació de Catalunya es fa en el marc de l’Expo in città, una iniciativa programada amb motiu de l’Expo que es desenvoluparà a tota la ciutat, fora del recinte, amb l’objectiu d’apropar als ciutadans els valors i els continguts de l’Exposició. Les activitats es desenvoluparan en espais com el Palazzo Giureconsulti, la Via Mercanti (davant del Palau), entre d’altres. El programa ha estat elaborat per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, entre d’altres.

Comissariada pel director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, Barcelona Capital of Catalonia. Real food for real people vol posar en relleu el paper de Catalunya i Barcelona com a referents mundials en l’avantguarda i la innovació gastronòmica, una creativitat que, des de fa anys, es dedica a millorar l’alimentació quotidiana de la ciutadania. Destaca en aquest sentit la tasca de la Fundació, un centre de recerca únic al món que compta amb el suport de científics i grans cuiners del país.

Entre les activitats programades, destaca la conferència del xef Joan Roca “La meva Costa Brava”, prevista per al 9 de juny a les 18 hores a l’Ajuntament de Milà; la conferència “A smart place to eat well” del director de la Fundació Alícia, programada per al 4 de juny a les 17 hores al Palazzo Giureconsulti o l’acció contra el malbaratament alimentari d’Ada Parellada, el 5 de juny a les 12. 30 hores al Palazzo Giureconsulti.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, inaugurarà l’estand aquest dissabte, 30 de maig, i presentarà la declaració Catalunya, regió europea de la gastronomia 2016. Aquest reconeixement posa de manifest que “la gastronomia és la nostra herència cultural i el lideratge de la cuina catalana en la gastronomia internacional”.

El president de la Generalitat, Artur Mas; l’alcalde en funcions de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, visitran la mostra, que tancarà el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el president de la Diputació de Barcelona en funcions, Salvador Esteve. L’acte  institucional de cloenda comptarà amb una missa oficiada pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, al Duomo de Milà i les actuacions de l’Escolania de Montserrat, el Cor de Cambra Francesc Valls de la catedral de Barcelona.

S’han programat, a més, diverses manifestacions de cultura popular a la Piazza del Cannone, al Parco Sempione, amb una exhibició dels Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, l’actuació dels Diables de Cervera Carranquers , els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l’Àliga de Girona, i l’Agrupació musical Senienca. Els actes de cloenda els organitza la Diputació de Barcelona, a través de la Xarxa Audiovisual Local (XAL).

Comentaris