ALTA-RIBA celebra el sisè 'Festum Castrum' · @Alta_riba






Aquest diumenge, 14 de juny, ha tingut lloc la tradicional “Festum Castrum”, la festa anual del castell Sant Miquel d’Alta-riba al municipi d’Estaràs, que organitza l’Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA).

La trobada ha celebrat enguany la seva 6a edició, malgrat els impediments dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida que dirigeix el Sr. Josep Borrell Figuera i l’arquitecte territorial i dictatorial Jaume Fresquet Folch. El projecte compta amb el recolzament de Turisme, Urbanisme, l’Ajuntament d’Estaràs i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, però la negativa frontal, dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, a la recuperació de la casa forta, i al recreixement i encapçalament singular de la torre del castell que impedeix aprovar definitivament el projecte de recuperació. Després de vàries reunions amb Lleida i falses expectatives tot continua enrocat. Els sí inicials del Departament de Cultura a Lleida al projecte de recuperació, per màgia es transformen en no, als informes escrits que redacta el Sr. Fresquet.

Fa 40 dies que AACSMA ha demanat per escrit una reunió urgent amb el Conseller de Cultura Ferran Mascarell. Encara no tenim dia, però estem molt esperançats en què la seva prompta intervenció en el conflicte ajudi a desencallar definitivament el projecte del castell d’Alta-riba i puguin avançar en la consolidació i recuperació de les estructures del castell, abans que no sigui massa tard.

Des d’AACSMA no poden entendre la situació que han generat els Serveis Territorials de Cultura a Lleida, després de tantes falses promeses, a no ser per les antipaties que poden sentir vers AACSMA o a les carències personals o afectives que poden tenir els seus representants de Lleida. El Sr Borrell i el Sr Fresquet els deu incomodar la constància, l’activitat, el protagonisme, l’empenta, i la il·lusió que els Amics del castell generen i desprenen vers la recuperació i preservació del patrimoni de Catalunya, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN); una altra motivació, AACSMA, no la concep, i més quan han autoritzat grans intervencions en altres castells com el de la Curullada o Llordà per citar alguns exemples.

La 6a “Festum Castrum” va començar a les 12 del migdia amb la visita a l’església de Sant Jordi d’Alta-riba, presentant a tots els socis i simpatitzants les darreres intervencions que s’han dut a terme a l’interior de l’esglesiola gràcies el mecenatge del Sr. David Miquel i la col·laboració especial de l’Associació dels Amics del castell Sant Miquel d’Alta-riba.

Un cop arribats al recinte fortificat es va presentar als assistents el projecte general de recuperació del castell i les principals traves que exposen els serveis territorials de Cultura a Lleida. Després va tenir lloc el tradicional ritual de nomenament dels nous socis i “Amics” del castell, on també es van homenatjar amb les mencions especials d’”Ambaixadora”, “Restauradora dels Tresors del castell”, ”Honorables veïns” i “Cavaller d’Alta-riba” a les personalitats que amb aquests darrers temps s’han involucrat d’una manera significativa i sentida amb l’Associació.

L’acte de cloenda va tenir lloc amb un dinar de germanor a Palouet de Massoteres, on un grup d’amics, encapçalat per l’Amiga i Restauradora dels Tresors del Castell, Sra, Teresa Cadafalch, va confeccionar i regalar pel les estances del futur castell un retaule modern amb el logo de la fortalesa i una bosseta d’“Ametlles del castell Sant Miquel d’Alta-riba” en record de la trobada, per cadascun dels assistents a la festa.

Durant la festa l’associació va comunicar als socis i assistents la magnífica notícia que recentment s’ha rebut la notificació de que AACSMA ha estat declarada “Associació d’Utilitat Pública”, i que a partir d’ara es podrà acollir al règim fiscal de la llei 49/2002 de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge (BOE de 24/12/2002). Un reconeixement a AACSMA, per part del Departament de Justícia, a la tasca que duu a terme l’Associació respecte la dinamització socio-cultural del municipi i el territori; i a l’interès General de l’Entitat vers la recuperació del patrimoni històric de Catalunya, com és el Castell Sant Miquel d’Alta-riba.

Associació d’Amics del Castell Sant Miquel d’Alta-riba (AACSMA)

Comentaris