13 de JUNY. 'Calendari tradicional de les comarques de Lleida', de Joan Bellmunt i Figueras

 
Sant Antoni de Pàdua és un dels sants més populars de l'Església i alhora dels quals menys coses se'n coneixen a nivell popular, i fins i tot algunes la gent les coneix malament. Per exemple, la gent creu que aquest sant era italià, quan la realitat és que va néixer a Portugal, concretament a Lisboa. Se li diu de Pàdua perquè fou en aquesta ciutat italiana on va fer grans sermons a les multituds que s'aplegaven a escoltar-lo, i perquè hi va morir la primavera de l'any 1231. Sant Antoni de Pàdua fou doctor de l'Església, títol donat a molt pocs sants.

La devoció a Catalunya vers ell arrenca plenament al segle XV i té arreu nombroses capelles i oratoris dedicats. Les terres de Lleida potser són les que més devoció han manifestat vers aquest sant.

Bellpuig, on el dia d'avui les mares de la vila acudien a l'ofici amb llurs infants als braços, per tal de rebre la benedicció, i també era tradició que al convent donessin un panet a tots els assistents; la Sentiu de Sió, Almenar, Arties, Mentiu, Cerc amb la capella de Sant Antoni del Tossal on li canten: "Puig que allibereu de mal / a tothom qui amb Vós confia / Sant Antoni del Tossal / protegiu la rodalia"; Camarasa, Bossòst, Cervera, Ponts, Puiggròs, Artesa de Segre, la Seu d'Urgell, Tremp, Alberola, les Borges Blanques, Sudanell, Lleida, Balaguer, on els franciscans de l'església de Sant Domènec celebren la festivitat de Sant Antoni de Pàdua amb missa i cant coral, processó amb la imatge del sant acompanyada pels infants de Primera Comunió i posterior repartiment dels panets beneïts, i moltíssimes altres poblacions li han tingut especial veneració.

Sant Antoni ha esdevingut, també, el patró dels paletes, a més de ser invocat fervorosament per aquelles noies solteres que volien casar-se, ja que el sant té fama de ser un bon casamenter.

(...)


Joan Bellmunt i Figueras
'Calendari tradicional de les comarques de Lleida'
Pagès editors, 2002.

Comentaris