Avui s’inicia el període de micromacenatge del projecte ‘ALIGATS’, del fotògraf Jordi Cohen









A partir d'avui, dijous 14 de maig, ja es poden fer les primeres aportacions al projecte ‘Aligats’, del fotògraf manresà Jordi Cohen a través de la plataforma Verkami (http://vkm.is/aligats). La intenció d’aquest projecte de micromecenatge és poder editar, abans de finalitzar l’any, un llibre que serà el resultat final d’un projecte fotogràfic desenvolupat al llarg de quatre anys, en el qual l’autor ha pretès captar les emocions, vivències i sentiments dels participants al ball de l'Àliga de La Patum de Berga, la única festa tradicional catalana declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (2005).

Nascut a Manresa i metge de formació, Jordi Cohen (www.jordicohen.com) ha treballat durant anys per al sector de la salut a Espanya, Llatinoamèrica i Àfrica. Fotògraf documental, la seva obra intenta transmetre emocions vinculades a aspectes culturals i religiosos de diferents civilitzacions. Ha exposat la seva obra al San Diego Art Institute d’Estats Units, CEH ‘Manege’ de Sant Petersburg (Rússia), Royal Geographical Society of London (Anglaterra), Galleria Hector Garcia de Ciutat de Mèxic (Mèxic), Sarcelles (França), Couvent des Minimes de Perpinyà (França) i Complex l'Àguila de Madrid (Espanya) entre altres. Ha publicat a CNN Bloc, Leica Magazine, La Vanguardia, Photo France, XL Semanal, Piel de Foto, Chasseur d'Images i FotoMagazin Germany. Cohen ha estat guardonat entre altres per POYLatam, IPA, CHIPP, HPA, Prix de la Photographie, Premi Infanta Cristina, Visa pour l' Image, Fotoperiodisme Cultura i Espectacles Amèrica Llatina i ‘Save the Children’.

L’Àliga de Berga és, per a molts, l'element més distingit i de major valor simbòlic de la festa, i el seu ball és el de major valor coreogràfic. A més de simbolitzar el poder, la dignitat, la pau i la justícia, recorda l'alliberament de Berga del poder feudal, en passar a ser vila reial. Per a l’autor, “el ball consta d'una primera part musical d'inspiració solemne i carregada de sentiment, que mica en mica va ascendint cap a un ritme frenètic, amb una escala d'evident matís oriental. És en aquest moment quan els sentiments evocats inicialment per la melodia canvien de registre, i tots els participants entren en un estat d'excitació, evolucionant amb la figura i intentant acostar cap a ella i acariciar-la”.

El llibre ‘Aligats’ recollirà les seves històries i testimonis, tant en els moments de solemnitat com en aquells de màxima emoció i passió. Aquest llibre, a més, recollirà alguns moments íntims i de preparació per part dels integrants de la comparsa, amb els quals Cohen ha pogut aprofundir i entendre alguns dels enigmes associats a aquest ball.

‘Aligats’ serà un llibre fotogràfic d'autor de 32cm d'alt per 23cm de llargada il·lustrat amb unes 80 fotografies en blanc i negre aproximadament i que comptarà, entre altres col·laboracions, amb un pròleg d'Albert Rumbo, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum, i una introducció de Tino Soriano, fotògraf de National Geographic.



Informació extreta de http://www.lapatum.cat/ca/noticies

Comentaris