Més de 190.000 castells des del 1926, ja consultables a la Base de Dades Coordinadora - Jove de Tarragona (BDCJ)




La Base de Dades Coordinadora - Jove de Tarragona (BDCJ) ja incorpora tots els resultats d'actuacions des del 1926 fins a l'actualitat, pràcticament 90 anys i més de 190.000 construccions consultables on line per qualsevol aficionat o estudiós. D'aquesta manera es culmina un projecte conjunt treballat des de fa anys per part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que han presentat altres novetats de tipus tècnic a la base de dades pel que fa a les possibilitats de cerca.  

Sergi de los Ríos, president de la Jove, i Jordi Grau, membre de la junta de la CCCC, han explicat en la presentació celebrada el dia 2 de desembre com el març de 2010 les dues entitats van signar un acord de col·laboració per tal de permetre la consulta on line a les bases de dades d'actuacions castelleres que tenien les dues entitats. Així, la de la Jove -iniciada el 1996- oferia dades fins la temporada 2006, mentre que la de la Coordinadora arrencava justament el 2007. Compartir les dades permetia completar la seqüència dels darrers vint anys. El projecte que ja havia iniciat la Jove, però, era encara més ambiciós: introduir els resultats de les actuacions fins el 1926, fita que ara s'ha aconseguit.

Aquestes dades històriques han estat recopilades i repassades per l'historiador casteller Pere Ferrando. "Avui puc dir que s'ha complert un dels meus somnis", ha dit, tot i explicant que va començar a guardar resultats d'actuacions a finals dels 70. Quant a la decisió de tancar la sèrie històrica al 1926, Ferrando ha explicat en base a dues raons: en primer lloc, que es considera comunament que aquell any comença l'era moderna dels castells; segon, que anar més enrere suposaria entrar en èpoques en què les dades ja són molt poc fiables. 

Tant Ferrando com Manel Marchena, responable de la base de dades de la Jove, han explicat que la feina, però, no acaba aquí. En primer lloc, perquè la BDCJ incorpora setmana a setmana els nous resultats, feina que desenvolupa la Coordinadora. Però a més és possible que es vagin descobrint noves dades històriques que seran constrastades i incorporades. Ara mateix, per exemple, hi ha introduïdes actuacions però el resultat de les quals consta com a "castells no documentats".
 
A banda de la incorporació de noves dades, les altres novetats de la BDCJ tenen a veure amb el sistema de cerca. D'una banda, s'ha incorporat un nou camp, "Nom de la diada", que permet buscar directament 25 de les actuacions més importants de la temporada castellera, així com consultar-ne els resultats de diferents anys amb una sola cerca. D'altra banda, pel que fa al camp de cerca "colla", a partir d'ara es poden seleccionar fins a cinc agrupacions diferents i d'aquesta manera sumar els resultats. 

La BDCJ es pot consultar des dels webs de les dues entitats, en el cas de la CCCC, aquí. Les dades obtingudes són d'ús lliure sempre i quan se n'identifiqui la procedència.  


Informació extreta de http://www.cccc.cat/continguts/noticies/base-dades-presentacio-14_7381_46

Comentaris