L’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès signen un conveni de col•laboració per mantenir obert el Cinema París




Evitar el tancament de l’única sala de cinema en funcionament a Solsona i el Solsonès contribuint a fer possible la seva digitalització. Aquest és el motiu del conveni de col·laboració que se signarà entre l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal i el Cinema París per garantir la continuïtat d’aquest equipament cinquantenari. La renovació tecnològica del projector, de fet, era una condició indispensable perquè la sala pogués continuar funcionant, en tant que el format en 35 mil·límetres està desapareixent i les instal·lacions havien quedat obsoletes.

La inversió necessària per a aquest canvi tecnològic, estrenat la setmana passada, ha estat de 63.000 euros. Els ens locals hi aportaran 12.300 euros cadascun, la part de la inversió no recuperable i no coberta per un altre ajut del Departament de Cultura de 15.000 euros.

En contrapartida, el Cinema París es compromet a mantenir la sala oberta durant un mínim de cinc anys amb una programació estable. Durant aquest temps, organitzarà anualment dues edicions del cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) i durant tot l’any programarà pel·lícules doblades en català els mateixos dies i horaris de la resta de projeccions. 

A més, el propietari cedirà les instal·lacions per a actes organitzats pel Consell Comarcal o l’Ajuntament o entitats locals amb la col·laboració de les institucions. En cas que s’incompleixin algunes d’aquestes condicions, el cinema haurà de retornar les quantitats aportades de manera proporcional.

La digitalització del Cinema París ha comportat una millora substancial en la qualitat de l’oferta cinematogràfica de la comarca, ja que permet visualitzar les cintes en alta definició i millorar-ne la qualitat del so. A més, farà possible que les estrenes arribin molt abans, al mateix temps que a les grans sales del país. 

Per a la regidora de Cultura, Sara Alarcón, aquest acord de col·laboració a tres bandes era necessari “per evitar deixar Solsona i la comarca òrfenes d’un servei cultural tan popular”. Així mateix, considera que “també és una forma de fer promoció econòmica, fent que Solsona sigui competitiva com a ciutat i capital de comarca”. El conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Casafont, apunta que aquest conveni és “cabdal per poder continuar disposant d’un servei de qualitat a nivell cultural i històric”. I afegeix que “el setè art ajuda a potenciar culturalment les ciutats i millora la vida social del Solsonès”.

Continua el CINC

Aquest conveni se suma al que tornen a rubricar enguany el Cinema París i el consistori solsoní per programar anualment dues edicions del cicle de Cinema Infantil en Català, promogut pel Departament de Cultura. En aquest cas, l’Ajuntament hi col·labora amb una aportació de 6.750 euros a canvi de rebre 150 entrades de cadascuna de les projeccions, que es reparteixen entre les escoles de primària de la ciutat. Enguany s’ha decidit ampliar el volum d’entrades, ja que fins ara eren 100 per sessió, i, per tant, també l’ajut municipal. 

El Consell Comarcal, per la seva banda, hi col·labora amb una aportació de prop de 3.000 euros, i reparteix un centenar d’entrades per a cada una de les projeccions del CINC entre les escoles rurals del Solsonès. Casafont assegura que “és una aposta clara pel cinema en català a la nostra comarca i pel sector infantil, que sovint es troba limitat per assistir a la projecció d’una pel·lícula”

El CINC va estrenar una nova temporada la setmana passada amb el film Com ensinistrar un drac 2. Cada dissabte d’aquest mes a dos quarts de set a la tarda el Cinema París oferirà una pel·lícula en català per al públic familiar al preu de 4,5 euros. El dia 6 s’hi projectarà L’abella Maia. La pel·lícula; el dia 13, Operació Cacauet. Un pla deliciós!; el dia 20, Avions 2: equip de rescat, i el dia 27, Campaneta, fades i pirates. A més del Consell i l’Ajuntament, hi col·laboren el Servei Comarcal de Català del Solsonès i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.

Sara Alarcón afirma que mantenir aquest cicle és important, ja que “ajuda a pal·liar la disminució de l’oferta cultural infantil a la ciutat dels últims anys”, en tant que les retallades han obligat a aprimar el cicle d’espectacles adreçat a aquest públic que organitza la regidoria.



Comentaris