Investigadors de l'IRBLleida del CAP de Cervera inicien un projecte de millora de l'atenció de pacients amb patologies cròniques




Els investigadors de l’Equip d’Atenció Primària del CAP de Cervera, amb el suport i l’assessorament de la Unitat de Suport a la Recerca - IDIAP Jordi Gol de Lleida i la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), dissenyaran un Pla d’intervenció individualitzat compartit (PIIC) per a pacients crònics complexos a partir dels resultats de l’estudi i l’avaluació de pacients ingressats a la Residència Geriàtrica Mare Janer de Cervera. El projecte tindrà una durada aproximada de tres anys i disposa d’un finançament d’uns 19.500 euros.

Les persones ingressades a la residència seran valorades per l’equip d’investigadors i professionals i, posteriorment, es classificaran en dos grups: els pacients crònics complexos (PCC) i els pacients amb malaltia crònica avançada, dos tipus de pacients crònics identificats en les directrius del Pla de Salut (2011-2015). Aquesta classificació és una millora en la identificació prèvia dels pacients que servirà per personalitzar l’assistència que rep cadascun i, alhora, per ajudar a optimitzar els recursos de la Residència Geriàtrica Mare Janer de Cervera destinats a cada tipus d’usuari.

El projecte també preveu millorar la coordinació entre els diversos professionals que intervenen en el procés assistencial: personal d’infermeria de la Residència, professionals sanitaris de l’ABS Cervera-la Segarra i de treball social. Aquesta estreta col·laboració tindrà repercussió en la disminució del risc dels PCC i dels pacients amb malaltia crònica avançada d’ingressar a urgències, hospitals i altres nivells assistencials, gràcies al seguiment optimitzat que se’ls oferirà.

A Catalunya s’ha produït un intens procés d’envelliment de la població en les últimes dècades, com a resultat de l’augment sostingut de l’esperança de vida. Aquest fet ha comportat un increment en la incidència i la prevalença de patologies cròniques, degeneratives i incapacitants i, consegüentment, un augment de l’activitat hospitalària. Per millorar tots aquests aspectes, els serveis de salut duen a terme diverses estratègies efectives per a l’atenció a la cronicitat, com ara el PIIC.


Informació extreta de http://salutweb.gencat.cat/ca/



Comentaris