'ELS PIONERS DEL CINEMA CATALÀ' ('Moments', TVE Catalunya, 15 des 2013)

L'arribada del cinema a Barcelona es produeix en un moment de ple auge industrial a la capital catalana. La Barcelona de finals del segle XIX va acollir la migració de la zona rural a la ciutat i en conseqüència, l'augment de la població urbana, que va trobar en el cinema una nova manera de divertir-se. Els germans Lumière arriben a la ciutat comtal i posen en contacte la societat catalana amb el cinematògraf. 

El català Fructuós Gelabert, un tècnic i realitzador nascut a la vila de Gràcia, es va consagrar a la coneguda empresa Diorama, esdevenint un dels pioners del cinema a Catalunya. El 1899, Gelabert ens va fer arribar el que seria la primera pel·lícula amb fil argumental a Catalunya, "Baralla en un cafè". 

Les aportacions de l'aragonès Segundo de Chomón, traslladat posteriorment a París amb la casa Pathé, també van propiciar l'evolució del setè art gràcies a la innovació en la composició i el color de la imatge, el ritme de muntatge i els efectes especials clarament reflectits al film "Hotel Eléctrico" (1908). Tal com diu Joan M. Minguet, professor de Història del cinema a la Universitat Autònoma de Barcelona, a qui hem entrevistat com a fil conductor del nou reportatge del Moments, "Chomón es convertirà en el cineasta més internacional dedicat a les pel·lícules de trucatges, és a dir, seguint l'estela de George Meliés, però aportant trucatges nous, maneres noves de entendre la idea de la fantasia en el cinema".



Repassant la tasca dels germans Ricard i Ramon Baños, que van aportar films narratius més extensos, arribem als anys 20 quan Barcelona va traslladar el seu protagonisme a Madrid ja que la burgesia catalana no va apostar per les noves indústries culturals. El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, assegura que "la primera Guerra Mundial va suposar el tancament de moltes industries a la resta de Europa i cineastes que haurien pogut venir a Barcelona van triar altres capitals europees per establir-s'hi i traslladar tota la seva experiència". 

"Els pioners del cinema català" és un reportatge de Maria Costa i Margaret Rius realitzat per Jordi Renú i Arantxa Tormo per al programa Moments que dirigeix i presenta Raül Díaz. 


Informació extreta de http://www.rtve.es/alacarta/videos/moments/moments-els-pioners-del-cinema-catala/2253108/
 

Comentaris