Calella pren el relleu de 'la Capital de la Sardana'




Tot i que encara queda gairebé un mes per acabar aquest 2014, Barcelona comença a dir adéu al seu nomenament com a Capital de la Sardana. Així, el passat divendres 28 de novembre en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament barceloní es van concedir els Premis Capital de la Sardana 2014. A més, a l’acte es va passar el relleu a Calella com a Capital de la Sardana per a l’any 2015, i es va avançar que Mollerussa serà el punt de trobada per a la sardana al 2016.

Calella serà la tercera ciutat en ostentar aquesta distinció: ser un referent que aglutini durant un any actes destacats sobre la sardana de forma transversal. Una prova d’això serà el concert d’Andrea Motis i Joan Chamorro el proper 28 de desembre, a les 19h a  Fàbrica Llobet-Guri, com a preludi dels actes previstos per a l’any vinent. Amb la NewCAT (The New Catalan Ensemble), Motis i Chamorro han aconseguit unir sonoritats jazzístiques –saxo soprano, trompeta i piano– amb instruments propis de la cobla tradicional com la tenora, el tible, el fiscorn o el flabiol. Aquesta combinació al nou disc ‘Coses que es diuen però que no es fan’ la posen al servei de noves cançons adaptant textos de poetes catalans de gran prestigi, com Joan Margarit, Montserrat Abelló o clàssics com ara Gabriel Ferrater o Joan Salvat-Papasseit, entre altres. No és debades que aquest treball ha rebut el premi Capital de la Sardana de Barcelona 2014 al millor enregistrament.

El nomenament de Calella com a Capital de la Sardana 2015 combinarà aquestes mostres de modernitat amb el record del passat. Els actes preveuen homenatjar l’Aplec de Calella, l'Aplec Pairal de Catalunya com se l'anomena, que amb els seus 65 anys d’existència és l’aplec més antic de Catalunya. Després de l’acte commemoratiu del 7 de febrer en què es farà el traspàs simbòlic de la capitalitat de la Sardana de Barcelona a Calella, les activitats programades a Calella començaran el 14 de març amb la proclamació al far de Calella i on es ballarà la sardana escrita per Joan Feliu en motiu de l’ocasió. Els actes continuaran amb una audició de sardanes a la Plaça de l’Ajuntament i altres actes previstos per al mateix dia. Amb tot, fins a final d’any hi ha previstos un bon grapat d’actes per mantenir viva la flama de la sardana.

Mollerussa al 2016

Aleshores serà quan Mollerussa prengui el relleu com a 4a Capital de la Sardana. La veterania de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa o la importància del programa ‘Sardanes al Pla’ de Ràdio Ponent han estat factors decisius per a l’anunci del nomenament del municipi de la província de Lleida.

La iniciativa del nomenament de la capitalitat de la Sardana, així com els premis associats, és fruit de la cooperació entre les tres entitats sardanistes següents: la Confederació Sardanista de Catalunya, que aplega agrupacions sardanistes i cobles, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, dedicada a les colles de competició, i l'Obra del Ballet Popular, conjunt d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana.



Informació extreta de http://xarxanet.org/cultural/noticies/calella-agafa-el-relleu-de-la-capital-de-la-sardana

Comentaris