Calaf recupera un important document històric amb la publicació de 'El llibre d’orgue de Calaf'




Aquest divendres, 20 de desembre, el Casal de Calaf acollirà la presentació de l'edició de “El Llibre d'orgue de Calaf”, un important document històric sobretot a nivell musical. 

Aquest llibre és una sòlida i curosa edició crítica a càrrec del difunt Josep Crivillé i Bargalló, que als 17 anys l'any 1964 en va comprar el quadern manuscrit al mercat de Sant Antoni de Barcelona. En aquest manuscrit, Jaume carrer 1831-1901, hi anotava les melodies de moda de la seva època per a reinterpretar-les en les celebracions litúrgiques de certes festivitats del llarg de l'any. 

Aquest manuscrit va despertar l'interès de molts investigadors del camp de l'etnomusicologia que volien consultar de manera assídua l'original, a la qual cosa Josep Crivillé s'hi resistia ja que, com tot investigador seriós, era gelós de preservar els documents obtinguts en recerques personals. Finalment es va decidir a fer una edició de tot el Llibre d'orgue de Calaf ja que així la seva consulta passava al domini públic. 

L'estudi crític que fa Josep Crivillé de “El Llibre d'orgue de Calaf”, és minuciós, en concret a les seves “Notes sobre la seva morfologia”. És fidel al criteri que sempre havia defensat de que no n'hi havia prou en publicar melodies populars i tradicionals –en aquest aspecte som molt rics–, sinó que calia fer estudis seriosos del seu context, de la seva substància musical, de les seves lletres i dels seus trets organològics. 

"El Llibre d'orgue de Calaf”, s'ha publicat dins de la col·lecció “Calaix de Solfa”, i ha estat coeditat per la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Accions Culturals i DINSIC Publicacions Musicals, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calaf. 

Durant l'acte de presentació, que començarà a les 8 de la tarda i que anirà a càrrec de Lluís Puig, director general de Cultura Popular, i de Ramon Vilar, etnomusicòleg, es comptarà amb l'actuació del Cor Trinvant i es servirà un refrigeri. 


Informació extreta de http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/calaf-recupera-un-important-document-historic-amb-la-publicacio-de-el-llibre-dorgue-de-calaf-100.html

Comentaris