Artur Blasco presenta el fons videogràfic 'A PEU PELS CAMINS DEL CANÇONER, EN IMATGES'




Ahir es va presentar a la Conselleria del Departament de Cultura (Palau Marc) A peu pels camins del cançoner, en imatges, 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu, recollides per Artur Blasco.

Blasco és músic, investigador i divulgador del folklore català. També és l'impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, de la creació de l’Associació d'Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu. També és membre del grup de música ‘El Pont d’Arcalís’.

Durant prop de cinquanta anys s’ha dedicat a fer recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques. A partir d’aquest treball de camp, Artur Blasco ha reunit un únic i importantíssim fons documental de cançons tradicionals dels pobles del Pirineu. Una part d’aquests treballs han estat publicats en 12 volums (8 editats) a la col·lecció de llibres A peu pels camis del cançoner, que recullen la transcripció de la lletra i la música de les cançons.

La col·lecció aplega 1.500 cançons recollides directament d’uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l’Alta Ribagorça, Val d´Aran, Ribagorça Oriental, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, La Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i La Garrotxa.

La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ha encarregat durant tres anys al senyor Artur Blasco la recopilació d’aquest material videogràfic com a referent etnomusicològic de Catalunya, complint així l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. La difusió d’aquest fons es farà a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d’estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com a complement a les partitures ja editades, i siguin també la millor eina de recuperació d’una part del folklore català més desconegut.


Fotografia de l'Artur Blasco feta per l'Oriol Clavera, extreta de https://oriolphoto.wordpress.com/2011/07/30/els-acordionistes-darseguel/

Informació extreta de http://cultura.gencat.cat/ca/detall/Noticies/N_Presentat_Imatge_PeuCanconer
 

Comentaris