El nombre de mil milionaris es duplica durant la crisi mentre la desigualtat arriba a nivells extrems




Durant l'últim any, les 85 persones més riques del món van incrementar la seva fortuna en un 14%, el que suposa que en conjunt van aconseguir beneficis de 668 milions de dòlars cada dia, o gairebé mig milió de dòlars per minut. Des de l'inici de la crisi econòmica, el nombre de mil milionaris al món s'ha més que duplicat, passant de 793 l'any 2008 a 1645 durant 2014. Actualment, a l'Àfrica subsahariana hi ha 16 persones, amb una fortuna de milers de milions, que conviuen amb 358 milions de persones que viuen en la pobresa extrema, mentre que a Sud-àfrica la desigualtat és avui més alta que en temps de l'apartheid.

Aquests són algunes dades que apareixen a l'informe "IGUALS: Acabem amb la desigualtat extrema. És hora de canviar les regles" que Oxfam (Oxfam Intermón a Espanya) fa públic avui a més de 50 països, i amb el qual adverteix que l’ increment de la desigualtat podria causar un retrocés de dècades en la lluita contra la pobresa. El document mostra la magnitud del problema de la desigualtat econòmica extrema i revela els perills que representa per als ciutadans de tot el món. L'informe identifica els dos motors principals que han nodrit aquest ràpid increment: el fonamentalisme de mercat i la captura política per les elits, que són el resultat de lleis fetes a la mida dels interessos d'unes poques persones.

Espanya no és aliena a aquesta tendència. Durant l'últim any, les 20 persones més riques del nostre país van incrementar la seva fortuna en 15.450 milions de dòlars, més de 1.760.000 $ per hora, i tenen avui tants diners com el 30% més pobre de la població (gairebé 14 milions de persones) . En l'escala més alta, l'1% dels més rics d'Espanya tenen tant com el 70% dels ciutadans i només 3 individus acumulen una riquesa que duplica amb escreix la del 20% més pobre de la població. En el seu conjunt, les 20 fortunes més grans d'Espanya van arribar al març d'aquest any amb una riquesa de 115.400 milions de dòlars.

A Amèrica Llatina i el Carib, que tot i els avenços durant les últimes dècades segueix sent la regió més desigual del planeta, els més rics capten de mitjana gairebé el 50% dels ingressos totals de la regió, mentre els més pobres reben només el 5%. En el període d'un any (entre 2012 i 2013) el nombre de mil milionaris de la regió es va incrementar en un 38%, un augment molt superior a qualsevol altra regió del món.

Els rics llatinoamericans acumulen al voltant de 2 bilions de dòlars (similar al PIB de Brasil) en paradisos fiscals. Segons Oxfam, les empreses a Amèrica Llatina i el Carib registren nivells d'evasió que van del 46% a Mèxic al 65% a l'Equador, sense suficients sancions.

"Lluny de ser un motor per a un model de desenvolupament més inclusiu, la desigualtat extrema és un fre a la prosperitat per a la major part dels habitants del planeta. Avui en dia, el creixement econòmic només està beneficiant als més rics, i seguirà sent així mentre els governs no actuen per revertir aquesta dinàmica perversa. No hauríem de permetre que les doctrines econòmiques -que només busquen el benefici a curt termini-, o les persones riques i poderoses -que només busquen el benefici propi- ens tapin els ulls davant d'aquests fets. Al voltant del món, milions de persones moren com a conseqüència de la manca d'atenció sanitària, i milions de nens no accedeixen a l'escola mentre una petita elit acumula més diners dels que es podria gastar en tota una vida ", afirma Winnie Byanyima, Directora Executiva d’Oxfam Internacional.

Segons càlculs d'Oxfam, si qualsevol de les 3 persones més riques del món gastés un milió de dòlars al dia, trigarien prop de 200 anys cadascuna a acabar amb la seva riquesa.

"La creixent desigualtat no és fruit de l'atzar sinó el resultat de polítiques concretes que han desequilibrat la balança i han permès a uns pocs obtenir beneficis que s'incrementen dia a dia, mentre la majoria de les persones perd drets, poder i oportunitats per prosperar. Aquests alts nivells de desigualtat generen societats duals i poc cohesionades", afirma José María Vera, director general d' Oxfam Intermón.

"Espanya ha de deixar de ser el segon país més desigual de la UE. Però per això no n'hi ha prou amb esperar un repunt de l'economia. El creixement econòmic per si sol no crea societats més justes ni pròsperes. Són necessàries polítiques més redistributives que apostin per reduir la desigualtat: recaptar de forma justa i progressiva, assegurant que els que més tenen contribueixen com els correspon al bé comú, i invertir en polítiques públiques que garanteixen la igualtat d'oportunitats, juntament amb un escurçament de les escales salarials i la disminució de les bretxes entre homes i dones. El Govern espanyol va en direcció contrària a promoure una reforma fiscal que no servirà per a recaptar d'una manera més justa i en presentar uns pressupostos generals de l'Estat que no aposten per un increment de la despesa social", afirma el director general d’Oxfam Intermón.

Segons càlculs d' Oxfam, una aportació de tan sols un 1,5 per cent de la riquesa dels mil milionaris del món avui podria recaptar prou diners com per assegurar que tots els nens dels països més pobres vagin a l'escola i proporcionar assistència sanitària als 49 països més pobres del món.

"L'experiència ens ha demostrat que la pobresa i la desigualtat no són inevitables o accidentals, sinó el resultat deliberat de decisions polítiques. Cal i és urgent canviar les regles i els sistemes que han permès aquesta explosió de desigualtat. Calen accions urgents per equilibrar la balança, posant en marxa polítiques que redistribueixin els recursos i el poder que actualment es concentra en una minoria, i una major obertura democràtica que doni veu als més vulnerables”, afirma Byanyima.

Segons l'informe, els compromisos polítics davant de la desigualtat poden tenir un impacte considerable en el model de societat. Per exemple, si l'Índia frenés l'actual creixement de la desigualtat, més de 90 milions de persones podrien sortir de la pobresa extrema l’any 2019. Mentre a Kenya, més de 3 milions de persones podrien augmentar la llista de la pobresa aquest mateix any si la desigualtat es manté en els nivells actuals.

"La desigualtat frena el creixement, corroeix els fonaments democràtics, ofega les oportunitats i alimenta la inestabilitat, alhora que aprofundeix la discriminació, sobretot contra les dones", afirma Byanyima.

L'informe d'Oxfam, que compta amb el suport de personalitats com Graça Machel, Kofi Annan i Joseph Stiglitz, entre d'altres, és el tret de sortida de la campanya "IGUALS" d'Oxfam, que pretén pressionar els governs de tot món perquè converteixin la retòrica en realitat i assegurar que les persones més pobres reben el que és just.

Clica aquí per llegir l'informe d'Oxfam


Imatge extreta de http://mipape.blogspot.com.es/2012/06/igualdad-y-desigualdad-social.html

Informació extreta de http://www.oxfamintermon.org/ca/sala-de-prensa/nota-de-prensa/nombre-de-mil-milionaris-es-duplica-durant-crisi-mentre-desigualtat-ar

Comentaris