'La cordonada de Sant Francesc, cap any no pot faltar o per terra o per mar'




"La cordonada de Sant Francesc" respon a un episodi de tempestes intenses que es repeteix cada any al principi d'octubre. Sovint al mar: La cordonada de Sant Francesc la temen els pescadors i els mariners. El nom del fenomen prové d'una llegenda: quan el diable intentava entabanar Sant Francesc, el sant es treia el cinturó i llançava fuetades a l'aire. En aquell moment es desencadenava una enorme tempesta.

És ben cert que moltes vegades s'acompleix el pronòstic de tronades per al 4 d'octubre. Sovint acompanyat de temporal de vent i de mar: Quan Sant Francesc treu el cordó, a la mar hi ha gran maror; uns anys sí, i uns altres, no; però més que sí que no pas que no.

L'altra característica és la pugna entre la calor i el fred per imposar-se: En arribar l'octubre, l'hivern i l'estiu s'esgarrapen. La batalla diària la guanyarà un o altre, la guerra, inexorablement, l'hivern.
Text del llibre de Mònica López "Si no plou, plourà. El nostre clima a través dels refranys", TV3 i Columna Edicions, 2007.

Comentaris