'El cap de l’antiga Àliga de Cervera' · article de Salvador Palomar




Salvador Palomar dedica en el seu bloc La Teiera un article al cap de l'antiga Àliga de Cervera, que aquests dies s'exposa al Museu de Reus en el marc de la Mostra d'Àligues Catalanes. Aquí el podeu llegir...

El cap de l'antiga Àliga de Cervera

A la mostra d’àligues catalanes que es podrà veure al Museu de Reus (Espai Pl. de la Llibertat) des del 30 de setembre al 31 d’octubre, hi figura també una peça de gran interès patrimonial: el cap de l’antiga Àliga de Cervera, una talla de fusta de 1737, que conserva el Museu Comarcal de Cervera.

Tal com anota Jordi Soldevila a L’àliga de Cervera. Bestiari festiu dels Països Catalans (2008), l’àliga festiva de Cervera, que està documentada des de 1423 –«Vage en apres lo joch o entremes de la confraria de sent Joha, l.aliga i sent joha»– va ser arranjada o refeta al llarg del temps diverses vegades. Des de començaments del segle XVI fins al XVIII la seva sortida consta de forma ininterrompuda a la professó de Corpus. La primera notícia del seu ball és del 1534, en el pagament per «lo dia del Corpus dansar la aguilla devant la custodia anant a la professo». El 1605 consta la seva dansa a l’interior del temple.

(...)

Clica aquí per llegir l'article sencer


Extret de http://lateiera.wordpress.com/

Comentaris