dijous, 9 d’octubre de 2014

CERVERA, 1889 (Revista 'La Il·lustració Catalana')Revista 'La Il·lustració Catalana' (Biblioteca Digital Hispánica, BDH)

La Ilustració Catalana va ser la primera revista gràfica en català publicada a Barcelona. S'autodefiní com a «periòdic desenal, artístic, literari i científic de Catalunya». El seu primer director fou Josep Franquesa i Gomis, però ben aviat es va fer càrrec de la direcció el propi editor, Carles Sampons. Als voltants de 1882, però, Carles Sampons va morir i la direcció de la revista va ser encarregada a Francesc Matheu i Fornells. El 1903, després de nou anys sense publicar, Francesc Matheu va fer una versió modernitzada i adaptada al nou segle de la publicació anomenada Il·lustració Catalana.

La seva primera publicació va ser el 10 de juliol de 1880; i la darrera va ser amb el número 325, datat del 31 de març de 1894. Va començar amb revistes decennals i a partir de l'any 1882 es va convertir en quinzenal. No va tenir cap suport oficial de l'Estat i es va mantenir per la sola empenta d'uns editors entusiastes. Francesc Matheu i Fornells en va ser el gran impulsor els darrers onze anys.


Imatges extretes de http://quinalafem.blogspot.com.es/2014/07/775-quatre-pobles-lleidatans-al-vuit.html

Text extret de https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Ilustraci%C3%B3_Catalana